Accent Wonen
Image default
Bouwen en verbouwen

Cilinder sloten soorten en maten

Cilinder sloten zijn een veelgebruikt type slot dat wordt gebruikt in deuren en ramen. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun cilindervormige uiterlijk en worden vaak gebruikt in combinatie met een cilinderknop of -hendel. Cilinder sloten zijn beschikbaar in verschillende maten en stijlen, afhankelijk van de toepassing.

Een cilinder slot bestaat uit een cilinder waarin een beweegbare staaf (de “pins”) zit. Deze staaf is verbonden met de cilinderknop of -hendel. Wanneer de juiste sleutel in het slot wordt gestoken, worden de pins op de juiste manier opgesteld, zodat de cilinder kan draaien en het slot kan openen.

Er zijn verschillende soorten cilinder sloten, waaronder de enkelcilinder, de dubbelcilinder en de knopcilinder. De enkelcilinder heeft slechts één sleutelgat en kan van binnenuit worden geopend met een hendel of knop. De dubbelcilinder heeft twee sleutelgaten, één aan de buiten- en één aan de binnenkant, en kan alleen van buitenaf worden geopend met een sleutel. De knopcilinder is een combinatie van de enkel- en dubbelcilinder en kan van binnenuit worden geopend met een hendel of knop, maar van buitenaf alleen met een sleutel.

Cilinder sloten zijn beschikbaar in verschillende maten en stijlen, afhankelijk van de toepassing. De meest voorkomende maten zijn 30/30, 40/40 en 60/60 mm, waarbij de eerste cijfer de diameter van de cilinder en de tweede cijfer de lengte van de cilinder is. Cilinder sloten zijn ook beschikbaar in verschillende stijlen, zoals de eurocilinder, de RVS cilinder en de veiligheidscilinder.

De eurocilinder is de meest voorkomende cilinder slot, dit komt omdat deze cilinder een standaardmaat heeft die in veel landen wordt gebruikt. De RVS cilinder is gemaakt van roestvrij staal en is bestand tegen corrosie, dit maakt het een goede keuze voor deuren en ramen die vaak blootstaan aan weersomstandigheden. De veiligheidscilinder is speciaal ontworpen om tegen inbraak te beschermen, dit kan door een speciaal slotmechanisme of speciaal geharde stiften.

Cilinder sloten zijn een veelgebruikt en betrouwbaar type slot, maar zoals