Accent Wonen
Image default
Doe-het-zelf

Enkelsteensmuur isoleren

Dit zijn uw mogelijkheden 

Enkelsteens muur isoleren: uw mogelijkheden

Als u in een koopwoning woont die vóór 1930 gebouwd is, dan is er geen spouwmuur aanwezig. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Uw woning heeft geen spouw, omdat uw woning enkelsteens gebouwd is. Er is dus maar één muur. Maar ook bij een woning met enkelsteense muren zijn er tóch mogelijkheden voor muurisolatie.

Enkelsteens muur: er is geen spouw aanwezig

Spouwmuurisolatie is de meest efficiënte manier van muurisolatie. Daarom is het goed om zeker te weten dat uw woning geen spouw heeft voordat u andere opties gaat bekijken. Behalve aan het bouwjaar van uw woning kunt u ook aan de dikte van de muur afleiden of uw muren een spouw hebben of niet. Ga naar een deuropening en meet daar de dikte van de muren. Is de muur dikker dan 25 centimeter, dan is er een spouw aanwezig. Is de muur dunner dan 25 centimeter, dan is er geen of maar een hele smalle spouw aanwezig.

Kosten enkelsteens muur isoleren

Dan blijven er nog twee opties over: binnenmuurisolatie of buitenmuurisolatie. Uw enkelsteens muur isoleren kan flink in de papieren lopen. Beide vormen van isolatie zijn namelijk intensiever en dus duurder. Gelukkig zijn er mogelijkheden waarmee u de kosten enigszins kunt drukken. Er bestaat een subsidieregeling, de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Wanneer u twee of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren, komt u in aanmerking voor deze regeling. U voldoet bijvoorbeeld aan deze eis als u naast muurisolatie ook voor dak- of vloerisolatie kiest. Omdat uw woning enkelsteens gebouwd is (vóór 1930) wordt over de arbeidskosten van het isolatiebedrijf het verlaagde btw-tarief van 9% berekend, in plaats van 21%.

Enkelsteens muur isoleren aan de binnenkant

Isolatie aan de binnenkant van uw huis is een lastige klus. Kies daarom voor een deskundig isolatiebedrijf zoals Alpine Isolatie. Meestal wordt binnenmuurisolatie toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand, gips- of spaanplaat. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld. Uw woonruimte wordt door deze methode kleiner, omdat de isolatielaag ín uw woonruimte geplaatst wordt.

Enkelsteens muur isoleren aan de buitenkant

Als u niet wil dat isolatie uw woonruimte inneemt, dan kunt u beter kiezen voor buitenmuurisolatie. Het isolatiemateriaal wordt dan tegen de buitenmuren van uw woning aangebracht. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het uiterlijk van uw woning dan verandert. Daarom moet u hier een vergunning voor aanvragen bij uw gemeente.

Wat nu?

Nu heeft u meer informatie over muurisolatie wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Het is een ingewikkelde keuze om te beslissen of u in dat geval beter voor binnen- of buitenmuurisolatie kunt kiezen. Bij Alpine Isolatie hebben ze experts die u graag adviseren.