Accent Wonen
Image default
Geldzaken

Dit is wat jij moet weten over een overbruggingshypotheek

Als je gaat verhuizen, is de kans groot dat je dat doet omdat je groter wilt wonen. Zeker als je al een aantal jaren in je huidige woning woont, kan het zijn dat je een groot deel van de hypotheek hebt afgelost en de waarde van de woning ook gestegen is. Het is dan ook niet gek dat de waarde van uw woning belangrijk is. Die overwaarde gebruikt u natuurlijk liever om een ​​nieuwe woning te kopen. Het kan echter zijn dat u uw oude woning nog niet heeft verkocht, terwijl u wel al een nieuwe woning heeft gekocht. Dan is het wel zo fijn dat je op de een of andere manier toegang krijgt tot jouw toegevoegde waarde. Om dit te realiseren is een overbruggingshypotheek in het leven geroepen. Hoe het precies werkt en wat het is, vertellen we je in dit artikel.

Wat is een tijdelijke hypotheek? 

Een overbruggingshypotheek is een hypotheek die u aangaat om de overwaarde van uw woning af te  dekken. Dit is een aflossingsvrije hypotheek die  wordt afgelost zodra uw oude woning daadwerkelijk wordt verkocht. Het is  goed om te weten dat  de bank deze overbruggingshypotheek als haar geld ziet. Zo kunt u een hogere hypotheek  aanvragen voor bijvoorbeeld een andere woning. Bovendien krijgt u geen boetes omdat u die overbruggingshypotheek aflost zodra u overwaarde in uw huis heeft. Al met al is dit  de perfecte manier om direct toegang te krijgen tot het geld dat daadwerkelijk vast zit zolang uw huis nog niet is verkocht. 

 

Hoe werkt een overbruggingskrediet? 

U heeft een nieuwbouwappartement gekocht, maar u heeft de meerwaarde van het oude appartement nodig. Hoe vervelend het ook is, het komt vaak voor dat de oude woning nog niet is verkocht of in de afrondende fase verkeert. Om over het overschot te  beschikken  is een overbruggingshypotheek nodig. Het is als  een voorschot, dus je kunt je nieuwe huis nu al  kopen. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door de hoogte van uw hypotheek en de waarde van uw woning. Je kunt je dus  voorstellen dat dit aantal flink kan oplopen nadat je een tijdje in je huis woont. En niet voor niets moeten veel mensen meedoen, omdat ze een nieuwe woning simpelweg  niet op een andere manier kunnen financieren. 

 

Hoe weet ik mijn maximale hypotheek? 

Natuurlijk is het handig om te weten wat uw maximale overbruggingshypotheek is. Dit kunt u relatief eenvoudig berekenen en kan oplopen tot 90% van de getaxeerde waarde min uw huidige hypotheek. Dit betekent dat als uw woning € 300.000 waard is en de uitstaande hypotheek € 250.000  is, het eigen risico € 50.000 is. Dus het deel van die € 50.000 wat je maximaal kunt opnemen, is € 20.000, dat is het maximale bedrag dat u als overbruggingslening kunt afsluiten. Met dit formulier kunt u dus niet uw gehele meerwaarde financieren, waardoor het  kan zijn dat u eerst de woning moet verkopen voordat u de financiering van uw nieuwe woning volledig kunt regelen. 

 

Heb je te maken met extra kosten?

Als je kiest voor het afsluiten van een overbruggingshypotheek, is de rente uiteraard gelijk aan die van een reguliere hypotheek. De hoogte van deze rente is afhankelijk van uw bank, maar is vaak veel hoger dan de rente op een reguliere hypotheek. Gelukkig heb je het voordeel dat je deze hypotheek vaak maar voor een korte periode nodig hebt en het bedrag veel kleiner is dan bij een reguliere hypotheek. De daaruit voortvloeiende kosten  zijn daardoor relatief laag en bijna verwaarloosbaar. Uw voordeel  is dat u mee kunt profiteren van de waardestijging van uw nieuwe appartement, waardoor de kosten  lager uitvallen en  de kosten van de overbruggingslening dus bijna buiten beschouwing worden gelaten. Dus als u een aanzienlijk eigen vermogen heeft, zijn er inderdaad mogelijkheden om op u in te zetten voordat u uw oude huis verkoopt als hypotheek om uw nieuwe huis te  financieren.

Schakel een financieel adviseur in

Het kopen van een woning is natuurlijk niet iets wat je regelmatig doet. Het is dan dus ook aan te raden om een financieel adviseur in te schakelen, die je kan helpen met het maken van bepaalde keuzes. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het verstandig is om vanuit ratio te denken en niet vanuit emotie. Dit is nu precies waar een financieel adviseur goed in is. Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om zelf het nodige te onderzoeken, maar wat je vaak ziet, is dat een adviseur, net als een makelaar net even wat andere ingangen heeft, waardoor de kans op succes vele malen sneller is. Daarbij komt ook dat een adviseur je het nodige administratieve uit handen neemt. Vooral wanneer het aankomt op het invullen van allerlei verschillende documenten en de afrondende zaken bij de notaris. 

Houd rekening met de looptijd

Wanneer je de keuze maakt om een overbrugginkshypotheek af te sluiten, dan is het goed te weten dat dit voor een verkopende partij kan zorgen voor wat onzekerheid. Doordat je toch deel afhankelijk bent van het oordeel van de bank of andere geldverstrekker, kan het zijn dat de verkopende partij de voorkeur aan iemand anders geeft. Het is daarom dus ook van belang dat je al op voorhand weet welke (financiële) mogelijkheden je hebt. Zo voorkom je teleurstelling en onnodige kosten.