Accent Wonen
Image default
Kopen huren verhuizen

Woning styling voor verkoop en interieurfotografie

De woningmarkt is inmiddels behoorlijk veranderd in vergelijk met een jaar geleden. Als we dit schrijven (april 2023) zijn de huizenprijzen zo’n 7% gedaald ten opzichte van vorig jaar.

In 2022 was de Nederlandse huizenmarkt nog steeds zeer actief, met een hoge vraag naar huizen en een beperkt aanbod van beschikbare woningen. Hierdoor zijn de huizenprijzen in veel delen van Nederland blijven stijgen. De lage rente en de groeiende economie hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld.

De Rabobank gaat uit van een daling van de huizenprijzen van 7,5% voor heel 2023. Volgend jaar zal dat ongeveer 1,5% zijn. De bank verwacht daarmee dat de prijzen gaan stabiliseren. ABN Amro rekent op een prijscorrectie van 10,5% voor woningen in 2023 en voor volgend jaar een daling van de huizenprijzen met 3%. Dus gemiddeld genomen zijn ze het wel eens.

Oorzaken van de lagere huizenprijzen zijn de hoge inflatie en de rentestijgingen. Kopers kunnen minder uitgeven aan een woning door allerlei gestegen kosten en door de hogere hypotheekrente.

Inmiddels is ook het aanbod aanbod aan huizen verdubbeld en lijkt het er op dat het zg. overbieden verleden tijd wordt. De vraagprijzen worden realistischer en de uiteindelijke verkoopprijs ligt aanzienlijker dichter bij de vraagprijs dan vorig jaar.

De kopers hebben dus meer keus en een goede presentatie van je huis op Funda wordt dus belangrijker.

Woning styling en interieurfotografie.

Als je je huis op Funda wilt presenteren, zijn hier een aantal tips die je kunnen helpen om je huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers:

  • Beschrijf de belangrijkste kenmerken: Zorg dat je de belangrijkste kenmerken van je huis duidelijk beschrijft. Denk hierbij aan de grootte van de kamers, de ligging van het huis en bijvoorbeeld de staat van onderhoud.
  • Maak een plattegrond: Een plattegrond kan heel handig zijn voor potentiële kopers. Zo kunnen zij een goed beeld krijgen van de indeling van het huis en kunnen ze beter bepalen of het huis bij hen past.
  • Houd het netjes en opgeruimd: Zorg dat het huis netjes en opgeruimd is wanneer er foto’s worden gemaakt en er bezichtigingen plaatsvinden. Een opgeruimd huis laat de potentiele koper zien wat de mogelijkheden zijn.
  • Gebruik zoekwoorden: Gebruik zoekwoorden in de titel en de omschrijving van je huis. Zoekwoorden zijn woorden die potentiële kopers gebruiken bij het zoeken naar een huis. Door deze zoekwoorden te gebruiken vergroot je de kans dat jouw huis wordt gevonden.
  • Voeg extra’s toe: Denk hierbij aan foto’s van de omgeving, bijvoorbeeld het park of het centrum, of andere extra’s zoals een dakterras, veranda of jacuzzi.

Bereid je voor op de komst van de professionele interieurfotograaf.

Het voorbereiden van je huis voor de verkoop is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat potentiële kopers een goede eerste indruk krijgen en geïnteresseerd raken in het kopen van je huis. Hieronder volgen enkele tips om je huis klaar te maken voor de verkoop:

  1. Verwijder persoonlijke spullen: Verwijder persoonlijke spullen zoals foto’s en familieportretten. Dit helpt potentiële kopers zich te concentreren op de ruimte en de eigenschappen van het huis in plaats van op de persoonlijke bezittingen van de huidige eigenaar.
  2. Depersonaliseer: Naast persoonlijke spullen, kan het ook helpen om andere items te verwijderen die specifiek verbonden zijn aan jouw persoonlijke smaak. Zoals bijvoorbeeld kunstwerken of decoratie-items. Door deze te verwijderen, kunnen potentiële kopers zich beter voorstellen hoe ze hun eigen stijl en smaak in het huis kunnen implementeren.
  3. Maak het schoon: Maak het huis grondig schoon voordat potentiële kopers het bezichtigen. Zorg ervoor dat alle kamers netjes zijn en dat er geen vuil of stof aanwezig is. Overweeg ook om tapijten of gordijnen te laten reinigen. Oh en vergeet vooral niet om ook omhoog te kijken! Dat doe je normaal niet in je eigen huis, maar iemand die voor de eerste keer binnenkomt met het ook om het te kopen kijkt eerst helemaal rond om een gevoel te krijgen bij de ruimte en dan is zo’n stofrag aan het plafond toch wel vervelend.
  4. Repareer kleine defecten: Repareer kleine defecten zoals een lekkende kraan, kapotte lampen, deuren die niet goed sluiten, enz. Dit zorgt ervoor dat het huis er goed onderhouden uitziet en dat potentiële kopers zich geen zorgen hoeven te maken over mogelijke problemen die ze later kunnen tegenkomen.
  5. Verbeter de verlichting: Zorg voor voldoende licht in het huis. Dit kan door middel van verlichting, maar ook door gordijnen te openen en ervoor te zorgen dat er geen obstakels zijn die het natuurlijke licht blokkeren.
  6. Zorg ervoor dat het huis fris ruikt. Dit kan door het gebruik van luchtverfrissers of door het bakken van koekjes vlak voordat de potentiële kopers komen bezichtigen.
  7. Maak ook de ruimte rondom het huis zo aantrekkelijk mogelijk door bijvoorbeeld het gazon te maaien, de struiken te snoeien en eventueel bloemen te planten. Potentiële kopers zullen een goede eerste indruk krijgen van het huis als het er goed onderhouden en aantrekkelijk uitziet vanaf de buitenkant.

Het voorbereiden van je huis voor de verkoop kan een beetje tijd en inspanning vergen, maar het kan zeker bijdragen aan het sneller verkopen van je huis en het ontvangen van betere aanbiedingen. Een goed makelaar zal je hierbij helpen.

Een professionele interieurfotograaf onderscheidt zich op verschillende manieren 

Afhankelijk van de prijsklasse van de woning zal de interieurfotograaf kort of aanzienlijk langer bezig zijn. In de markt voor woningfotografie zijn veel beginnende woningfotografen aan het werk die op deze manier, vaak via een uitzendbureau, aan de eerste opdrachten komen. De fotogra(a)f(e) is vaak maximaal een uur of anderhalf in de woning en moet dan weer door naar de volgende. zij doen er veelal 4 per dag en de beeldbewerking wordt ’s nachts in India of Bangladesh gedaan.

De fotografen uit het hogere segment werken veelal ook voor interieurarchitecten, interieurbouwers en vastgoed bedrijven. Afhankelijk van de grootte van het object hebben zij zejer een halve tot een hele dag nodig.

Fotografie van interieurarchitectuur is het vastleggen van de architectonische elementen en details van een interieur, met als doel het presenteren van de esthetische en functionele kenmerken van een ruimte. Het omvat het vastleggen van de structuur, vormen, materialen, kleuren, licht en schaduw van een interieur.

Bij het fotograferen van interieurarchitectuur is het belangrijk om rekening te houden met de compositie van de foto, de belichting, het perspectief en de scherptediepte. Camera positie is hierbij essentieel en het bepalen daarvan kost tijd. De professionele interieurfotograaf gebruikt zogenaamde tilt- en -shift lenzen en 3D verstelbare statiefhoofden. De fotograaf moet ook oog hebben voor de kleinste details, zoals de textuur van een muur of de afwerking van een meubelstuk.

Interieurarchitectuurfotografie wordt vaak gebruikt door interieurontwerpers, architecten en vastgoedbedrijven om hun werk te presenteren aan potentiële klanten of om te publiceren in tijdschriften en online publicaties. Ook de makelaars uit het hogere segment weten welke fotograaf ze in moeten zetten voor welke woning.

  1. Technische kennis: Een professionele interieurfotograaf heeft een diepgaande kennis van de technische aspecten van fotografie, zoals belichting, compositie, scherpstelling, witbalans, kleurcorrectie, enz. Hij of zij weet hoe je de camera-instellingen aanpast om de beste resultaten te krijgen.
  2. Apparatuur: Een professionele interieurfotograaf beschikt over hoogwaardige camera’s, tilt en shift lenzen, statieven en andere apparatuur die nodig zijn om hoogwaardige interieurfoto’s te maken. Dit omvat mogelijk ook flitsers, filters en andere accessoires.
  3. Ervaring: Een professionele interieurfotograaf heeft veel ervaring met het fotograferen van interieurs. Hij of zij begrijpt hoe verschillende soorten ruimtes het beste kunnen worden vastgelegd, hoe natuurlijk licht kan worden gebruikt om de sfeer te beïnvloeden en hoe verschillende kleuren en texturen kunnen worden gecombineerd voor een uitgebalanceerd beeld.
  4. Beeldbewerking: Na de opname bewerkt een professionele interieurfotograaf de foto’s zelf om de kleuren en details te verbeteren en om eventuele onvolkomenheden te corrigeren. Dit omvat mogelijk ook het retoucheren van foto’s om storende elementen te verwijderen. Hier wordt bij de opname al rekening mee gehouden. Fotograferen en beeldbewerking gaan dus hand in hand!
  5. Stijl: Een professionele interieurfotograaf heeft vaak een eigen stijl en visie op hoe interieurs het beste kunnen worden vastgelegd. Hij of zij leest de ruimte en kan verschillende technieken gebruiken om de sfeer en uitstraling van een interieur te benadrukken en kan creatieve oplossingen bedenken om het beste uit een ruimte te halen.

Kortom, een professionele interieurfotograaf heeft niet alleen de nodige technische kennis en ervaring, maar ook de creativiteit en visie om interieurs op een unieke en effectieve manier vast te leggen.