Accent Wonen
Image default
Bouwmaterialen

Droogboren in Gewapend Beton: Efficiëntie en Nauwkeurigheid voor Installateurs

Als installateur in de bouwsector ben je vast bekend met de uitdagingen van het boren in gewapend beton. Traditioneel gezien werd dit meestal gedaan met watergekoelde boren, maar er is een alternatieve methode die steeds populairder wordt: droogboren. In deze blogpost bespreken we hoe droogboren in gewapend beton installateurs kunnen helpen, de voordelen van droogboren ten opzichte van watergekoeld boren en de werking van een machine met micropercussie.

Wanneer is droogboren in gewapend beton een uitkomst?

Het gebruik van diamantboren voor droogboren in gewapend beton is met name een uitkomst voor installateurs die behoefte hebben aan snelheid, precisie en mobiliteit. Het is ideaal voor installateurs die op locatie werken en vaak te maken hebben met beperkte tijd en ruimte en een beperkt aantal gaten.  Met de droge diamantboor kunnen ze efficiënt boren zonder afhankelijk te zijn van waterkoeling, waardoor ze direct aan de slag kunnen.

 

Benodigdheden voor droogboren:

Om met een diamantboor droog te kunnen boren in gewapend beton, zijn enkele essentiële gereedschappen en accessoires nodig. Hier zijn de belangrijkste benodigdheden:

 1. Een diamantboor: Zorg ervoor dat je een diamantboor hebt die geschikt is voor het boren in gewapend beton. Deze boren zijn speciaal ontworpen met diamanten segmenten die door het harde beton en de wapening kunnen snijden.
 2. Een geschikte machine, voor diamantboren is een machine met het juiste toerenbereik, vermogen nodig, voor droogboren komt hierbij stofafzuiging door de as en speciale soft-impact micropercussie stand.
 3. Een stofafzuigsysteem: Het gebruik van een stofafzuigsysteem is essentieel voor koeling en om het vrijgekomen stof tijdens het boren te verminderen en de gezondheidsrisico’s voor de installateur te beperken.
 4. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): Zorg ervoor dat je de juiste PBM draagt, zoals een veiligheidsbril, gehoorbescherming en een stofmasker, om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren tijdens het boren.

Belangrijkste verschillen tussen droogboren en watergekoeld boren, droogboren met een diamantboor heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van watergekoeld boren, waaronder:

  1. Geen watergebruik: Bij droogboren wordt er geen water gebruikt, waardoor er geen waterbron nodig is en er direct na het boren kan worden gewerkt zonder te wachten tot alles is opgedroogd.
  2. Minder rommel: Droogboren produceert geen slurry, waardoor er minder rommel ontstaat en de schoonmaaktijd wordt verminderd.
  3. Een diamantboor droog gebruikt slijt wel sneller, en boort ook iets minder snel door het beton, dus daar waar veel gaten geboord moeten worden en werken met water geen probleem is heeft dit nog altijd de voorkeur.

Hoe werkt een machine met micropercussie?

Een machine met micropercussie is een geavanceerd gereedschap dat specifiek is ontworpen voor het gebruik van diamantboren bij droogboren in gewapend beton. Deze innovatieve machine combineert een kleine, snelle slagbeweging met rotatie, waardoor de diamantboor efficiënt door het harde beton en de wapening kan snijden.

Het proces van droogboren met een machine met micropercussie omvat de volgende stappen:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je de juiste boor hebt geselecteerd voor de specifieke toepassing. Controleer ook of de boor geschikt is voor het gewapend beton waarin je gaat boren.
 2. Bevestiging en afstelling: Plaats de boor in de machine en stel de gewenste diepte en positie in. Zorg ervoor dat de boor stevig is bevestigd.
 3. Starten van de machine: Zet de machine aan en breng de boor in contact met het oppervlak van het gewapend beton. Houd de machine stevig vast en oefen een gelijkmatige druk uit terwijl je de boor langzaam in het beton laat zakken.
 4. Boren: De machine met micropercussie voert de snelle slagbeweging uit in combinatie met rotatie, waardoor de diamantsegmenten van de boor door het beton en de wapening kunnen snijden. De micropercussiebeweging verbetert de boorsnelheid en vermindert de belasting op de boor en de machine.
 5. Stofafzuiging: Tijdens het boren zorgt het stofafzuigsysteem ervoor dat het vrijgekomen stof direct wordt opgevangen, waardoor de hoeveelheid stof in de omgeving tot een minimum wordt beperkt.
 6. Afronding: Nadat je het gewenste gat hebt geboord, schakel je de machine uit en verwijder je voorzichtig de boor uit het beton. Zorg ervoor dat je de machine schoonmaakt en eventueel onderhoud uitvoert om de levensduur te verlengen.

Innovatieve producten voor droogboren in gewapend beton

Er zijn verschillende innovatieve gereedschappen, accessoires en technologieën die de efficiëntie en nauwkeurigheid van droogboren in gewapend beton verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Geavanceerde diamantboren: Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van diamantboren zorgen voor een betere snijprestatie, langere levensduur en verminderde trillingen tijdens het boren.
 2. Hoogwaardige stofafzuigsystemen: Moderne stofafzuigsystemen zijn speciaal ontworpen om het vrijgekomen stof direct af te zuigen, waardoor de gezondheidsrisico’s worden verminderd en de werkplek schoner blijft.
 3. Draagbare en compacte droogboormachines: Er zijn nu draagbare en compacte droogboormachines beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor installateurs en professionals in de bouwsector. Deze machines zijn lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren, waardoor mobiliteit en gebruiksgemak worden vergroot.
  1. Innovatieve booraccessoires: Er zijn booraccessoires beschikbaar die de nauwkeurigheid en stabiliteit van het droogboren verbeteren, zoals geleideplaten en boorhouders. Deze accessoires helpen bij het behouden van de juiste boorpositie en voorkomen dat de boor wegglijdt tijdens het boren.

  2. Slimme technologieën: Sommige droogboormachines zijn uitgerust met slimme technologieën, zoals geïntegreerde sensoren en geautomatiseerde instellingen. Deze technologieën zorgen voor een optimale boorprestatie en bieden realtime feedback aan de gebruiker.

  Het gebruik van deze innovatieve gereedschappen, accessoires en technologieën draagt bij aan een verbeterde efficiëntie, nauwkeurigheid en veiligheid tijdens het droogboren in gewapend beton.

Conclusie:

Droogboren in gewapend beton biedt installateurs en professionals in de bouwsector tal van voordelen. Het zorgt voor snelheid, precisie en mobiliteit, terwijl het gebruik van water en de daarbij behorende rommel wordt geëlimineerd. Met behulp van een machine met micropercussie en de juiste benodigdheden kunnen installateurs betrouwbaar en efficiënt gaten boren in gewapend beton.

https://www.diacom.nl