Accent Wonen
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Hulp nodig met dakbedekking aanleggen?

Bent u van plan een nieuw dakbedekkingssysteem te installeren, het huidige te vervangen of te repareren? In dit artikel vindt u meer informatie over de vele soorten daken en hun voor- en nadelen. Ook wordt er ingegaan op de verschillende manieren om een dak te plaatsen.

Soorten dakbedekkingen

Daken zijn er in verschillende vormen en maten. Een hellend dak is bijvoorbeeld een type dak, evenals een plat dak. U kunt kiezen uit verschillende dakbedekkingsmaterialen, afhankelijk van het soort dak dat u in gedachten heeft. Er zijn verschillende variaties in dakbedekkingsmaterialen. EPDM, PVC, bitumen (dakleer), dakpannen, zink, enzovoort komen misschien in u op als u aan daken denkt. Dakbedekkingsmaterialen hebben veel verschillen. De meest essentiële overweging is om een materiaal te kiezen dat voldoet aan uw eisen en budget.

EPDM dakbedekking

EPDM is een soort synthetisch rubber dat wordt gebruikt om EPDM-daken te maken. Het is meestal zwart of grijs van kleur en heeft een verwachte levensduur van 40 jaar. EPDM daken zijn vrij duurzaam en bestand tegen UV-straling, ozon, breuken en perforaties. Ze zijn ook bestand tegen chemicaliën. Op commerciële structuren worden EPDM daken vaak gebruikt.

PVC dakbedekking

Polyvinylchloride is een materiaal dat wordt gebruikt om PVC dakbedekking te maken. Dakbedekkingen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. PVC daken zijn vrij robuust, bestand tegen UV-straling, chemicaliën en brand. Op commerciële structuren worden vaak pvc-daken gebruikt.

Bitumen dakbedekking

Bitumen is een soort asfalt. Bitumen zijn zwart of donkerbruin van kleur. Ze hebben een levensduur van 25 jaar. Bitumen zijn bestand tegen UV-straling, vuur en chemicaliën. Ze zijn ook bestand tegen doorboringen en scheuren. In Nederland wordt bitumen dakbedekking steeds populairder. Het is kosteneffectief en gaat lang mee.

Dakpannen

Dakpannen worden gemaakt van klei of beton. Dakpannen zijn er in een verscheidenheid van kleuren en hebben een verwachte levensduur van 50 jaar. Dakpannen zijn vrij duurzaam en bestand tegen vuur, UV-stralen en chemicaliën. Woningbouw maakt vaak gebruik van dakpannen.

Zinken dakbedekking

Zinken daken zijn meestal zilver of grijs van kleur. Ze hebben een levensduur van ongeveer 100 jaar. Zinken daken zijn brandwerend, UV-bestendig en bestand tegen chemische stoffen. Commerciële en industriële gebouwen maken vaak gebruik van zinken daken.

Welke dakbedekking kiezen?

Het kiezen van de juiste dakbedekking voor uw huis is een cruciale beslissing. Er zijn verschillende factoren die u moet overwegen voordat u het ideale dakbedekkingsmateriaal voor uw huis kiest. Het soort dak dat u heeft zal van invloed zijn op het soort materiaal dat het beste past. Als u een schuin dak heeft, zult u waarschijnlijk shingles of dakpannen gebruiken. Als u een plat dak heeft, zult u waarschijnlijk kiezen voor EPDM, PVC of bitumen.

De klimatologische omstandigheden in uw regio zijn ook van invloed op het soort materiaal dat u moet kiezen. Als u in een regio woont waar het weer erg slecht is, zult u een dakbedekking willen kiezen die daartegen bestand is. Denk bij het kiezen van een materiaal voor uw dak ook aan de levensduur ervan.

Er is geen pasklaar antwoord als het gaat om dakbedekkingsmaterialen voor uw huis. Het beste dakbedekkingsmateriaal voor uw huis hangt af van een aantal factoren. Neem de tijd om uw keuzes te onderzoeken en tot de best mogelijke conclusie te komen. Vraag ook deskundig advies aan een dakdekker.

Dakbedekking plat dak

Bitumen is het meest voorkomende type dak op huizen in Nederland. Dit is te danken aan het feit dat bitumen daken aanzienlijk goedkoper zijn en een langere levensduur hebben dan andere soorten daken. Omdat de arbeidskosten aanzienlijk lager zijn dan die voor andere dakbedekkingsmaterialen, is dit een van de redenen waarom de kosten laag zijn. Omdat bitumen zo gemakkelijk te vervormen is, is dit een ander voordeel. Dit maakt de installatie veel eenvoudiger.

Bitumen daken kunnen ook veel tijd en geld besparen door ze te vervangen of te vernieuwen. Dit komt omdat bitumen dakbedekking over bestaande dakbedekking kan worden geplaatst. Hierdoor vermijdt u de kosten van het afbreken van de huidige dakbedekking. Als u een bitumen plat dak kiest voor uw nieuwe huis, zullen de kosten van een nieuw dak minder duur zijn dan wanneer u voor een ander materiaal gaat.

De installatie van een bitumen dakbedekking is verdeeld in twee fasen: het branden van het dakleer en het leggen van dakleer zonder branden. Wij raden het branden van het dakleer aan omdat dit een superieure waterdichtheid creëert. U kunt het dak ook gewoon zonder branden leggen als u het dakleer niet wilt branden. Dit wordt gedaan met een speciale lijm, maar de waterdichtheid zal afnemen.

Wilt u weten welke dakbedekking geschikt is voor uw woning of dat er nog iets is wat u moet weten? Neem dan contact op met Dakdekker Hoofddorp en vraag om assistentie.

 

https://www.dakdekkers-vanleeuwen.nl/dakdekker-hoofddorp/