Accent Wonen
Image default
Doe-het-zelf

Vier manieren om je toilet te ontstoppen

Een verstopt toilet kan tot flink ongemakkelijke situaties leiden. Zit jij thuis met een verstopt toilet? Dan is het dus slim hier zo snel mogelijk iets aan te doen! Het goede nieuws is dat het ontstoppen van een toilet vaak een eenvoudige taak is die je zelf kunt uitvoeren zonder de hulp van een loodgieter. In dit artikel ontdek je de beste manieren voor het ontstoppen van een toilet, zodat jullie snel weer comfortabel naar de wc kunnen gaan.

Met een ontstopper

Een ontstopper is een handig hulpmiddel dat vaak effectief is bij het verwijderen van lichte tot matige verstoppingen. Zorg ervoor dat de ontstopper volledig de afvoeropening van het toilet bedekt. Duw de ontstopper stevig naar beneden en trek het vervolgens snel omhoog. Herhaal dit proces een paar keer en controleer of het water begint weg te lopen. Als dit het probleem oplost, ben je klaar. Zo niet, ga dan verder met de volgende stap.

Met ontstoppingsmiddel

Als de ontstopper niet werkt, kun je een ontstoppingsmiddel proberen. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en bouwmarkten. Volg de instructies op de verpakking en giet het ontstoppingsmiddel in de toiletpot. Laat het middel een tijdje inwerken, meestal 15-30 minuten, voordat je doorspoelt. Het ontstoppingsmiddel kan chemische stoffen bevatten, dus zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking zorgvuldig leest en de nodige veiligheidsmaatregelen neemt.

WC-snake of ontstoppingsveer

Als de ontstopper en het ontstoppingsmiddel niet werken, kun je een wc-snake gebruiken, ook wel bekend als ontstoppingsveer. Een wc-snake is een flexibele draad die in de afvoerleiding wordt ingebracht om de verstopping los te maken. Steek de wc-snake voorzichtig in de afvoeropening en draai de slinger met de klok mee terwijl je de draad langzaam verder duwt. Als je weerstand voelt, ben je waarschijnlijk de verstopping tegengekomen. Draai de slinger tegen de klok in om de draad terug te trekken, en hopelijk neemt de verstopping mee.

De professionele loodgieter

Als geen van de bovenstaande stappen de verstopping oplost, kan het tijd zijn om een professionele loodgieter in te schakelen, bijvoorbeeld SRT Installatie in Haarlem. Deze vakmannen hebben gespecialiseerde gereedschappen en expertise om zelfs de meest hardnekkige verstoppingen aan te pakken. Bovendien kunnen ze mogelijke onderliggende problemen identificeren en oplossen, waardoor toekomstige verstoppingen worden voorkomen.

https://srtinstallatie.nl/