Accent Wonen
Image default
Doe-het-zelf

Wat zijn slagpluggen?

 

Ben jij de term ‘slagpluggen’ tegen gekomen en wil graag weten wat het precies inhoudt? Dan kun je in dit artikel het antwoord vinden. Er wordt namelijk uitgelegd wat precies een slagplug is en waarvoor het gebruikt wordt. Een ding is zeker als jij een nagel of een spijker de muur in gaat slaan wil je wel weten wat een slagplug is en hoe je het moet gebruiken.

 

Wat zijn precies slagpluggen?

Laten we beginnen met het uitleggen wat precies slagpluggen zijn. Ten eerste is een plug een hulpmiddel die je gebruikt als je iets wilt bevestiging aan bijvoorbeeld de muur. Bij slagpluggen is het zo dat je ze alleen gebruikt bij een doorsteekmontage. De plug wordt dan dus met een hamer ingeslagen. Dit gebeurt in materialen waar al een paar gaten zijn voorgeboord. Hierbij kun je dan denken aan een gipsmuur of een stuk hout. Als jij de plug erin hebt geslagen met de hamer, kan daarna de spijker of nagel in de plug worden geplaatst. Het is dus een fijn hulpmiddel om op een goede manier iets te monteren. Je kunt ook een slagplug gemakkelijk en eenvoudig gebruiken.  

 

Een andere benaming 

Als jij op zoek gaat naar slagpluggen is het wellicht handig om te weten dat ze ook wel eens anders worden genoemd. Je komt ze namelijk ook wel tegen onder de benaming; nagelplug, hamerplug of spijkerplug. Al deze benamingen wijzen op de slagplug die in een voorgeboord gat wordt geslagen met een hamer waardoor je grote stevigheid biedt voor de nagel of spijker. Hoe dat precies werkt? Als je in de slagplug de schroef slaat, is het zo dat de schroef wijder is. Daardoor gaat de plug natuurlijk uitzetten en dat duwt tegen het boorgat aan. De slagplug zit dan sowieso goed vast. Het wordt als het ware klem gezet. Al die verschillende benamingen wijzen dus allemaal op de functie van de pluggen.

 

Wat is de functie van slagpluggen?

In welke situatie is het dan verstandig om slagpluggen te gebruiken? Dat is een vraag die vaak wordt gesteld. Voordat je besluit om slagpluggen te gebruiken moet je natuurlijk altijd eerst even kijken of dat wel mogelijk is. Je kunt de slagpluggen alleen gebruiken bij een doorsteekmontage dus. Dit werd net al even uitgelegd. Dit komt voor bij bijvoorbeeld houten regels bevestigen, printen bevestigen, lichte kozijnen vestigen of bij het bevestigen van isolatie- en wandprofielen. Ga jij dus bezig met een van die klusjes? Dan is het dus verstandig om de slagpluggen erbij te halen. Aangezien deze klussen vaak voorkomen is het altijd handig om een paar slagpluggen bij de hand te hebben. Nu kun je je natuurlijk afvragen waarom je zou kiezen voor een slagplug in plaats van een andere plug. Dat komt doordat slagpluggen je veel tijd gaan besparen en het gebruik van deze pluggen is veel gemakkelijker.