Accent Wonen
Image default
Energie en verwarming

Een thermostaat, wat is het?

Wat is een thermostaat?

Een thermostaat is een regelaar die de hoeveelheid warm water die in- of uitstroomt regelt, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Thermostaten worden bijvoorbeeld gebruikt in thermostaatkranen op radiatoren of om het circulerende water in het koelcircuit van een auto te regelen. In huis regel deze de temperatuur van de CV installatie.

Een thermostaat is een regelaar die de hoeveelheid warm water die in- of uitstroomt regelt, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Thermostaten worden bijvoorbeeld gebruikt in thermostaatkranen op radiatoren of om het circulerende water in het koelcircuit van een auto te regelen.

 

Werkwijze thermostaat

De structuur van een thermostaat  of draadloze thermostaat zoals deze wordt gebruikt om de kamertemperatuur in radiatoren te regelen heeft een ventiel, welke open en dicht gaat door een schakeling, wanneer er de insteltemperatuur wordt gemeten of gedetecteerd.

Een vloeistof of een gas bevindt zich rond een vervormbare ribbelbuis in een gesloten en goed afgesloten vat. De ribbelbuis is via een pen verbonden met een klep.

 

Als de omgevingstemperatuur stijgt, stijgt ook de temperatuur van de vloeistof of het gas. Als de temperatuur stijgt, zet de vloeistof of het gas uit. De ribbelbuis wordt daarbij samengedrukt en daardoor wordt de klep verder gesloten.

Als daarentegen de omgevingstemperatuur daalt, daalt ook de temperatuur van de vloeistof of het gas. Wanneer de temperatuur wordt verlaagd, neemt ook het volume van de vloeistof of het gas af. De ribbelbuis kan uitzetten. De klep wordt daardoor verder geopend.

 

Een nieuwe thermostaat kopen

Thermostaat al wat verouderd, toe aan meer bedieningsgemak, of is er behoefte om de portemonnee tegemoed te komen met een efficiënter model voor energiebesparing, dan kies je de beste slimme thermostaat voor jou huis.