Accent Wonen
Image default
Familie

5 Tips voor nog meer fietsplezier

Fietsen is een van de meest populaire manieren om van A naar B te gaan, vooral in stedelijke gebieden. Fietsen is een milieuvriendelijke, gezonde en betaalbare manier om te reizen. Het is ook een leuke manier om te ontspannen en te genieten van de omgeving. Fietsen kan ook helpen om stress te verminderen en de algehele gezondheid en welzijn te verbeteren.

1. Zorg voor een goede uitrusting

Kies een damesfiets of herenfiets die bij je past en koop de juiste accessoires, zoals een helm, fietshandschoenen en een fietstas. Iedereen moet in de basis over een goede fiets kunnen beschikken.

Je kunt kiezen uit een normale fiets, een mtb, een vouwfiets of een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, waarbij je met de laatstgenoemde in een mum van tijd op je plaats van bestemming arriveert. Met een heerlijke 25 km/u zoef je over het fietspad zonder ook maar een druppeltje zweet. Een gevoel wat een reguliere fiets niet kan evenaren! De elektrische fietsen zijn tegenwoordig niet alleen maar betaalbaar, maar ook van hoge kwaliteit. Fiets je er meer naar school, werk, vrienden of ga je liever op een fietsvakantie? Met een e-bike ga je willen blijven rijden.

Naast allerlei varianten van fietsen zijn er natuurlijk ook verschillende maten. Hierbij is de vuistregel dat een fiets van 28 inch, een fiets is voor volwassenen of oudere kinderen. Dit staat gelijk aan een lichaamslengte van meer dan 145 centimeter. Wanneer u een nieuwe fiets heeft aangeschaft wilt u natuurlijk dat deze comfortabel is.

2. Verzorg je fiets

Je fiets is aan slijtage onderhevig, wat de prestatie en het comfort kunnen beïnvloeden. Controleer daarom regelmatig de banden, de remmen en de ketting. Naast het onderhoud wat je zelf kan doen, is het verstandig om zo nu en dan bij een vakkundige fietsenmaker langs te gaan. Bij een onderhoudsbeurt wordt bijvoorbeeld je ketting gespannen, je remmen en versnellingen afgesteld. Dit zorgt ervoor dat je altijd met een gerust hart een veilige fietsrit kunt maken!

In het eerste jaar is het goed om 2x een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. De eerste beurt na 3 maanden en de tweede beurt na 9 maanden. Als je de fiets langer dan 1 jaar hebt, laat je in ieder geval 1 keer per jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren.

3. Houd je lijf fit

Breng voldoende variatie aan in je trainingen. De combinatie van kracht- en uithoudingsvermogen trainingen zorgt voor nog meer plezier op de fiets. 

4. Plan je route

Plan je route van tevoren en kies een route die je leuk vindt. Zo voorkom je dat je urenlang in dezelfde omgeving rijdt. 

5. Neem rust

Regelmatig korte pauzes tijdens je tocht zorgen ervoor dat je nieuwe energie krijgt en je meer kunt genieten van je fietsavontuur.

 

https://accentwonen.nl/tips-voor-fietsen