Accent Wonen
Image default
Keukens

Keramisch of inductie koken. Wat is het verschil?

Als je hebt besloten om dingen in je keuken te veranderen, denk je er misschien aan om je oude kookplaat te vervangen. Je stelt jezelf waarschijnlijk een aantal grote vragen.

Ga je voor een keramische of inductiekookplaat?

Wat is het verschil eigenlijk? Wat is beter? Nou, laten we je geruststellen! In dit artikel zullen we de twee soorten en hun voor- en nadelen doornemen. Dus, als je: Een nieuwe kookplaat laten plaatsen; Benieuwd wat het verschil is tussen keramische en inductiekookplaten; Op zoek naar de voor- en nadelen van beide, Dan is dit artikel iets voor jou.

Wat is een keramische kookplaat.

Keramische kookplaten zijn een goedkoop alternatief voor inductie. De prijs is echter niet voor niets lager, aangezien dit type je niet de controle geeft die je zou kunnen krijgen met gas of inductie.
Ze warmen snel op in vergelijking met massieve platen, waardoor ze een betere optie zijn. Het duurt echter even voordat ze zijn afgekoeld en hun temperatuurregeling is vrij slecht. Dit betekent dat je bijvoorbeeld de pan van de ring moet halen om je eten te laten sudderen.
Keramische kookplaten zijn niet zo efficiënt als hun inductiebroers. Doordat de hele ring wordt verwarmd en na gebruik enige tijd nodig heeft om af te koelen, kan er meer restwarmte ontsnappen. Een aspect dat alle keramische kookplaten gemeen hebben, is hoe gemakkelijk ze schoon te maken zijn. Nadat ze zijn afgekoeld, is een simpele veeg alles wat ze nodig hebben om weer te sprankelen.
Elektrische keramische kookplaten lopen echter het risico dat gemorst voedsel bovenop verbrandt, waardoor het moeilijker wordt om het te verwijderen. De meeste keramische kookplaten hebben hitte-indicatoren die een rood licht laten schijnen om je te laten weten dat ze nog warm zijn. Dit kan ze veiliger maken, maar wees voorzichtig wanneer u kinderen in de buurt van de kookplaat laat, aangezien ze zich nog steeds kunnen verbranden aan het hete oppervlak.

Hoe het werkt

Elektrische keramische kookplaten hebben verwarmingselementen onder het glazen blad. Wanneer de kookplaat wordt ingeschakeld, verwarmen deze elementen het oppervlak van de gekozen ring. De warmte wordt vervolgens via geleiding overgedragen op het kookgerei en het voedsel. Dit betekent dat de hele kookplaat wordt opgewarmd en nog een tijdje warm blijft nadat hij is uitgeschakeld.

Voordelen

 • Goedkoper in aanschaf
 • Makkelijk schoon te maken
 • Wordt snel warm

Nadelen

 • Slechte warmteverdeling
 • Niet zo responsief als inductie
 • Minder efficient
 • Niet zo veilig om te gebruiken in de buurt van kinderen

Wat is een inductiekookplaat.

Geen wonder dat zoveel professionele keukens overstappen op inductiekookplaten. Ze hebben onmiskenbare voordelen ten opzichte van de keramische soort. Dit type elektrische kookplaat geeft je een geweldige temperatuurregeling en reageert zeer snel. Voedsel van koken naar sudderen brengen is eenvoudig en schoonmaken is een fluitje van een cent!
Bij inductiekoken wordt alleen de pan opgewarmd. Het oppervlak zelf blijft koel, wat betekent dat er geen aangebrand voedsel meer is. Als je iets op het oppervlak morst, veeg het dan onmiddellijk weg en ga verder.
Inductiekookplaten hebben ook warmte-indicatoren en zijn veel veiliger voor kinderen dan keramiek. Dit type kookplaat is zeer zuinig in vergelijking met andere varianten. Doordat het keramische oppervlak niet opwarmt, komt de enige restwarmte die ontstaat uit de pan zelf. Sommige inductiekookplaten van hogere kwaliteit worden geleverd met een zoneloos ontwerp. Hierdoor kun je de pan overal op het keramisch glas plaatsen en worden alleen de spiralen eronder warm. Zo krijg je meer vrijheid en ruimte voor kookgerei tijdens het bereiden van eten.
Een nadeel van inductiekookplaten is dat niet alle potten en pannen ermee werken. Om ze te gebruiken, heb je kookgerei nodig dat is gemaakt van ferrometalen, zoals roestvrij staal en gietijzer. Bij aluminium en keramische pannen dient er een inductieplaat in de bodem te worden ingebouwd.
Dit type kookplaat heeft ook specifieke elektrische eisen. Tenzij anders vermeld, bestaat het risico dat de zekering doorslaat als u inductiekookplaten aansluit op het lichtnet van 13 ampère. Het installeren ervan kunt u het beste overlaten aan specialisten.

Hoe het werkt.

Hoe werkt een inductiekookplaat? Nou, het werkt door je pannen op te warmen door – je raadt het al – elektrische inductie. Onder het keramisch glasoppervlak zijn koperen spoelen aangebracht. Wanneer ingeschakeld, stroomt er elektriciteit door die spoelen, waardoor een magnetisch veld ontstaat. Als je kookgerei van ferrometaal erop plaatst, verwarmt het magnetische veld de bodem van de pan en kookt je eten. Dit betekent dat het oppervlak koel blijft en er geen verwarming plaatsvindt als er niets bovenop de ring ligt. Automatische ventilatoren worden gebruikt om de spoelen af ​​te koelen wanneer u de temperatuur moet verlagen of de kookplaat moet uitschakelen.

Voordelen

 • Zeer responsief
 • Wordt snel warm en koelt snel af
 • Energiezuinig
 • Goedkoper om te draaien
 • Makkelijk schoon te maken
 • Zoneloze opties beschikbaar

Nadelen

 • Duur om te kopen
 • Moet worden geïnstalleerd door een professional
 • Niet compatibel met alle potten en pannen
 • Kan gevaarlijk zijn voor mensen met een pacemaker

Laat uw inductie kookplaat dus altijd installeren door een Elektro technisch bureau.

https://www.elektricien-eindhoven.nl/