Accent Wonen
Image default
Kinderkamer

De vloer op met theater en dans

De waarde van podiumervaring

Podiumervaring opdoen is van onschatbare waarde voor leerlingen van alle leeftijden. Eigenlijk kun je er niet jong genoeg mee beginnen. Wat leerlingen later ook gaan doen, er komen momenten dat ze zich moeten presenteren voor een groep. Veel volwassenen vinden dat nog steeds spannend. Verreweg de beste manier om daarmee om te gaan, is het te voorkomen. En niet alleen op latere leeftijd zullen leerlingen moeten presteren voor een groep. Ook tijdens spreekbeurten, sportwedstrijden en mondelinge examens zullen ze moeten presteren terwijl andere mensen beoordelend toekijken.

Spelenderwijs is de beste manier om te leren

Zelfverzekerd op een podium staan, kun je het beste spelenderwijs leren. Dat geldt eigenlijk voor alles: hoe leuker iets is, hoe makkelijker je het oppikt. Dat geldt op iedere leeftijd, maar zeker voor kinderen. Binnen het cultuuronderwijs kunnen leerlingen podiumervaring opdoen met theater of muziek. Door zelf hun kunsten te vertonen, of door samen met hun klasgenoten een voorstelling in te studeren en die op te voeren.

Theaterworkshops op school

Het leuke aan theater is dat leerlingen echt leren hoe ze zichzelf moeten presenteren aan een publiek. Theater gaat over het overbrengen van persoonlijkheid, over het uiting geven aan emotie. Tijdens een theaterworkshop worden leerlingen geprikkeld om te experimenteren met het innemen van ruimte op de planken en hoe ze overkomen. En natuurlijk: hoe ze ermee om moeten gaan als er iets misgaat én hoe ze applaus incasseren als het publiek enthousiast is.

Vrijuit dansen

Dansen heeft veel overeenkomsten met theater, met één groot verschil: de nadruk ligt veel meer op het fysieke. En dat maakt dans op een andere manier heel leerzaam: tijdens dansworkshops worden leerlingen zich bewust van welke boodschap ze overbrengen met hun lichaamshouding en leren ze hoe ze zich zelfverzekerd en op een fijne manier kunnen bewegen, óók als er mensen toekijken. Die ervaring gaat verder dan de dansvloer: hij komt namelijk ook van pas als ze later voor een groep een verhaal moeten vertellen of zelfs maar als ze zelfverzekerd een ruimte met veel mensen in willen lopen.

https://www.grotebroer.nl