Accent Wonen
Image default
Meubels

Massale houtbewerking

Mooie rotan stoelen heb ik onlangs ontdekt en vond deze best wel mooi. Mijn vriend vond ze echt lelijk en beweerde dat deze dingen gemaakt werden voor de massa’s en dat er geen smaak achter zat. Ik vond het echt een belachelijk idee dat je zoiets kan zeggen over houtbewerking. Het maken van hout is een eeuwenoude kunst. Meer dan eeuwenoud. De eerste wielen waren gemaakt van hout waarschijnlijk dus het is al duizenden jaren oud. Ik bedoel, Jesus was ook een houtbewerker dus je kunt wel stellen dat er enige eer te behalen valt bij het maken van houten producten. Hout heeft ook extra waarde omdat je de bomen waarvan het gemaakt wordt kunt planten weer.

Bossen zijn tegenwoordig heel anders

Over het planten van bomen gesproken; je kunt je het misschien niet voorstellen maar we hebben tegenwoordig meer bos in Europa dan vroeger. Weet je wanneer je het minste bos had in Europa? Het was tijdens de bronstijd omdat toen iedereen als een gek land ging verbouwen. Al had je aan het einde van de 19e eeuw ook wel heel erg weinig bos in Europa. De gekste bossen had je ten tijde van de middeleeuwen. In die tijd bestonden er maar twee type bossen. Je had de bossen voor de kap en de bossen voor de jacht. Beide bossen werden secuur ontworpen voor hun doel en waren niet zo wild als de bossen die we nu overal in Europa neerzetten.

Voor het jagen

Voor het jagen had je speciale bossen nodig. Jagen was een hele populaire sport in de middeleeuwen tot aan het einde van de macht van de adel in de 19e eeuw. Voor het jagen werden bossen ontworpen met weinig lage plantengroei zodat je gemakkelijk door het bos heen kon galopperen op je paard. De jacht was op haar hoogtepunt één van de belangrijkste onderdelen van het bestaan van een edelman. Je kon de tijd leuk benutten, sociale contacten onderhouden, fysiek bezig zijn en je training voor oorlog volhouden. Ja, het jagen had soms wel wat weg van gevechten tussen verschillende legers. Dan moet je ook goed in het zadel zitten en snel beslissingen maken over leven en dood.