Accent Wonen
Image default
Onderhoud

Onderhoud brandblussers: cruciaal voor de brandveiligheid

Het regelmatig uit laten voeren van onderhoud brandblussers is van cruciaal belang voor de veiligheid van bedrijven. Brandblussers spelen namelijk een essentiële rol bij het bestrijden van beginnende branden, maar de effectiviteit kan afnemen wanneer ze niet goed worden onderhouden. Deze blog bespreekt alles wat u moet weten over het onderhoud van een brandblusser. 

Wat zijn de gevolgen van slecht onderhouden brandblussers?

Het onderhouden van uw brandblussers is belangrijk omdat ze altijd in goede staat moeten verkeren en direct klaar moeten zijn voor gebruik in geval van nood. Een slecht onderhouden brandblusser kan bijvoorbeeld een lage druk hebben waardoor hij niet goed werkt wanneer dat het meest nodig is. In sommige gevallen kan de blusser zelfs volledig defect raken, wat levensgevaarlijke situaties op kan leveren. 

Hoe vaak moet onderhoud brandblussers gebeuren?

Het is volgens de Nederlandse Arbowet verplicht om brandblussers periodiek te laten keuren en onderhouden. Volgens de Nederlandse norm NEN 2259 moet een brandblusser minimaal één keer per twee jaar gecontroleerd worden door een gecertificeerde monteur. In risicovolle omgevingen, zoals fabrieken of horecagelegenheden, wordt een jaarlijkse controle aanbevolen. 

Wat doet een professional bij onderhoud brandblussers?

Tijdens een controle van de brandblusser gaat een professionele monteur zorgvuldig te werk. Belangrijke aspecten van het onderhoud zijn:

  1. Controle: tijdens de inspectie wordt de manometer bekeken om te zien of de druk van de brandblusser nog in orde is. Verder wordt het blusmiddel zelf ook gecontroleerd om te garanderen dat het nog effectief is. Uiteindelijk wordt ook de algehele staat van de blusser gecontroleerd op roest lekkages en beschadigingen. Die kunnen de werking van de brandblusser namelijk ernstig beïnvloeden. 

  2. Keuringssticker: na de keuring krijgt de brandblusser een keuringssticker zodat het duidelijk is wanneer de volgende onderhoudsbeurt moet plaatsvinden. Deze sticker is belangrijk omdat het dient als bewijs dat uw bedrijf aan de wettelijk verplichte keuringseisen voldoet. 

  3. Rapportage: er wordt een uitgebreide rapportage bijgehouden van elke onderhoudsbeurt. Het rapport bevat details over de staat van de brandblusser, de uitgevoerde werkzaamheden en eventuele aanbevelingen voor reparaties of vervanging. Wanneer er verdere onderhoudswerkzaamheden nodig zijn voert de monteur deze natuurlijk ook uit. 

Waarborg de veiligheid van uw bedrijf

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat uw bedrijf goed onderhoud laat uitvoeren voor de brandblussers. Op die manier bent u op de beste manier voorbereid in het geval van een calamiteit. Neem het risico niet en schakel vandaag nog een professional in. 

 

https://www.hillsafety.nl/onderhoud-brandblussers/