Accent Wonen
Image default
Onderhoud

Tips voor onderhoud van je steigerhouten tuinmeubelen

Je hebt besloten om je tuin volledig nieuw in te richten. De oude tuinmeubelen die je had, hebben inmiddels hun beste tijd achter zich. Je bent klaar voor een nieuwe look in je tuin en op je terras. Het liefst zoek je naar tuinmeubelen die nog vele jaren meegaan. Dan is het verstandig om te gaan voor een tijdloze uitstraling die tegelijkertijd ook helemaal van nu is. Wat dacht je van steigerhouten tuinmeubelen? Ze hebben een robuuste constructie en een stoere uitstraling en zijn tegelijkertijd ook bijzonder duurzaam. Met minimaal onderhoud blijven ze vele jaren in topconditie. Nu het klimaat verandert en de kans op meer zonne-uren per jaar toeneemt, ga je automatisch meer tijd in je tuin doorbrengen. Dan heb je het zitcomfort en de klasse van steigerhouten tuinmeubelen ook echt verdiend.

Wat is het karakter van steigerhout?

Steigerhout is, zoals de naam al zegt, afkomstig uit de bouw. Het is gerecycled hout van zeer goede kwaliteit. Je kunt aan steigerhout wel zien dat het een heel leven achter zich heeft. Dat is nou juist een van de charmes van dit materiaal. Als je onbehandeld steigerhout goed bekijkt, zie je dat er een lichte waas over zit. Dit is een natuurlijke patinalaag, opgewekt door het hout zelf. Deze laag zorgt voor bescherming tegen uitdroging, de invloed van zonnestraling en beschermt het hout ook tegen vocht en wisselende weersomstandigheden en temperaturen. Goede meubelmakers kunnen steigerhouten tuinmeubelen geheel op maat leveren, in verschillende woonstijlen. Worden je steigerhouten tuinmeubels afgeleverd, dan mag je erop rekenen dat het steigerhout een verduurzamende behandeling heeft gekregen, zodat je er de eerste twee jaar geen omkijken naar hebt.

Steigerhouten tuinmeubelen voor langere tijd goed houden

Voordat we vertellen hoe je steigerhout het beste kunt behandelen om het nóg langer in topconditie te houden, geven we je een paar tips voor de winterperiode. In ons klimaat kan het met name in de herfst en winter veel regenen. Als je dan geen gebruik maakt van je tuinmeubels en ze ook niet in een schuur kunt opslaan, is het verstandig ze op een verhoging te zetten. Steigerhout is namelijk niet onkwetsbaar en als het langdurig in water staat, heeft dit toch nadelige gevolgen. Met een afdekzeil, op een verhoging komen je tuinmeubelen de winter wel door. Om de twee jaar is het verstandig om je steigerhouten tuinmeubelen licht op te schuren en te behandelen. Met een voedende naturel olie blijft de oorspronkelijke kleur zoveel mogelijk behouden. Deze olie bevat ook pigmenten die de knoesten en nerven extra accent geven. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van white wash olie of grey wash olie. Met beide middelen blijft een deel van de oorspronkelijke kleur zichtbaar en komen de knoesten en de nerfstructuur goed uit de verf. Als het je puur om het materiaal gaat en minder om de kleur, dan kun je uiteraard ook je steigerhouten tuinmeubels behandelen met een dekkende lak. Hou er wel rekening mee dat je een lak vaker moet bijwerken dan een olie.