Accent Wonen
Image default
Verbouwing

Houtrot hoe stel je dat vast?

Houtrot.

Houtrot is een veel voorkomend probleem in woningen. Het kan binnenshuis voorkomen, maar het is zeldzaam omdat de meeste mensen hun hout niet in contact laten komen met regen of zonnestralen die dit soort schade vaker wel dan niet veroorzaken. Buiten echter – waar u bijvoorbeeld gaten vindt die gemaakt zijn door insectenplagen – liggen vele potentiële broedplaatsen onder uw voeten; door ervoor te zorgen dat alle delen ’s nachts droog blijven, kunt u de zaak mooi onder controle houden totdat professioneel ingrijpen noodzakelijk wordt.

Wat is eigenlijk houtrot.

Houtrot is een aandoening die de aantasting van hout veroorzaakt, veroorzaakt door schimmels. Het treedt op wanneer omstandigheden zoals regen en vocht samenkomen om het voor deze organismen gemakkelijk te maken om te groeien in de structuren van uw huis; ze houden van 21% water of meer! Als u voldoende vocht heeft – zelfs als het alleen maar is opgeslagen in de tuin van vorig jaar – kan lekkage in de winter door kieren tussen tegels dit hele proces op elk moment in de zomer weer op gang brengen.

Hier op een rijtje de factoren die het groeiproces versnellen:

  •   Een zeer slechte verflaag
  •   Een zeer slechte ventilatie van het kozijn (bv. geen naadje onder de dorpel)
  •   Spijkers en schroeven die juist het vocht aantrekken
  •   Wanneer het kozijn in de volle regen staat, of niet onder een afdak is geplaatst

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel het houtwerk als de schimmel beschermd zijn, want als ze een kans krijgen om in het kozijn van uw huis te leven dan kan er aanzienlijke schade ontstaan.

Hoe herken je houtrot?

Kijk naar de kleur! De kleur moet donkerder zijn dan normaal. Als alles er goed uitziet maar nog steeds niet goed aanvoelt… ga dan naar stap twee waar een deskundig oog misschien aanwijzingen vindt die verborgen zitten in die geïnspecteerde lagen van het paneel.

Hout dat loslaat kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal is het hout aangetast door vocht en/of rot. Als u scheuren of luchtbellen in uw verflaag ziet en als het oppervlak afbladdert, dan kan dit iets ernstigs betekenen, zoals houtrot!
U kunt deze tekenen ook herkennen als ze samen met andere tekenen voorkomen, zoals zwart wordende strepen bij scharnieren van deuren waar vocht van buitenaf is doorgesijpeld; witte vlekken rond raamkozijnen die vaak ontstaan nadat windstormen er jaarlijks bladeren tegenaan blazen.

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met een paar verfklussen die fout gingen. Maar wat als ik u vertel dat er een makkelijkere manier is? Flevo Painting kan uw houten jacht snel en efficiënt repareren en weer voor jaren in gebruik nemen zonder gedoe! De experts van Schildersbedrijf Almere zijn gespecialiseerd in het identificeren van zwakke plekken voordat ze te veel moeite worden – bel ons vandaag nog.

Kies dan na de behandeling voor een onderhoudscontract, zodat u niet meer in die val loopt.

 

https://flevopainting.nl/