Accent Wonen
Image default
Vloeren

Uw parket laten schuren? Schuur Expert heeft meer dan 25 jaar ervaring en is CBW erkend

Parket is een prachtige vloerbedekking die veel karakter en warmte kan toevoegen aan elke ruimte. Of u nu een oud huis renoveert of een nieuwe woning bouwt, parket is een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid en tijdloze uitstraling. Maar na verloop van tijd kan zelfs het beste parket slijten en beschadigd raken, waardoor het er dof en versleten uitziet. Als uw parketvloer zijn glans heeft verloren, kan parket schuren de oplossing zijn die u zoekt.

Wat is parket schuren?

Parket schuren is een proces waarbij de bovenste laag van uw parketvloer wordt verwijderd om een nieuwe, frisse laag bloot te leggen. Het proces kan ook helpen bij het verwijderen van krassen, vlekken en andere tekenen van slijtage. Het schuren van parket kan worden uitgevoerd door een professional of u kunt ervoor kiezen om het zelf te doen.

Wanneer parket schuren?

Het is belangrijk om te weten wanneer het tijd is om uw parket te schuren. Als u merkt dat uw parketvloer er dof uitziet of als u krassen en slijtage opmerkt, is het waarschijnlijk tijd om het te schuren. Een andere goede vuistregel is om uw parket elke 10-15 jaar te schuren, afhankelijk van hoeveel verkeer de vloer heeft.

Hoe parket schuren?

Als u besluit om uw parket zelf te schuren, is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben en de juiste stappen te volgen om de klus goed te klaren. Het proces begint met het verwijderen van alle meubels en tapijten van de vloer. Vervolgens moet u alle nagels, schroeven en nietjes uit de vloer verwijderen en de vloer stofzuigen om alle vuil en stof te verwijderen.

Voordat u begint met het schuren van uw parket, moet u ervoor zorgen dat u een professionele schuurmachine hebt die geschikt is voor parketvloeren. Begin met het grofste schuurpapier en werk geleidelijk aan naar fijnere korrels. Zorg ervoor dat u de machine gelijkmatig en langzaam over de vloer beweegt om een gelijkmatige afwerking te verkrijgen.

Na het schuren moet u de vloer stofzuigen en vervolgens een speciale parketlak of -olie aanbrengen om de vloer te beschermen en een mooie glans te geven.

Waarom parket schuren?

Er zijn veel redenen waarom u ervoor zou kunnen kiezen om uw parket te schuren. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van parket schuren:

 1. Herstelt de glans en schoonheid van uw vloer
 2. Verwijdert krassen en andere tekenen van slijtage
 3. Verlengt de levensduur van uw parketvloer
 4. Verbetert de waarde van uw huis
 5. Bespaart geld in vergelijking met het vervangen van de vloer

Na het schuren van uw parketvloer is het belangrijk om deze te behandelen om de vloer te beschermen en een mooie afwerking te geven. Er zijn verschillende soorten behandelingen die u kunt gebruiken, waaronder olie, lak en wax. Elk van deze behandelingen heeft zijn eigen voordelen en overwegingen. Hieronder bespreken we de verschillende soorten behandelingen en wat u kunt verwachten.

Oliebehandeling

Een oliebehandeling is een populaire keuze voor parketvloeren omdat het de houtnerf accentueert en een natuurlijke uitstraling geeft. Een oliebehandeling dringt diep in het hout door en vormt een beschermende laag die de vloer beschermt tegen vocht en vuil. Een oliebehandeling is echter minder duurzaam dan een lakbehandeling en moet regelmatig worden bijgewerkt om de vloer in goede staat te houden.

Voordelen:

 • Accentueert de houtnerf en geeft een natuurlijke uitstraling
 • Beschermt de vloer tegen vocht en vuil
 • Eenvoudig bij te werken en te repareren

Nadelen:

 • Minder duurzaam dan een lakbehandeling
 • Moet regelmatig worden bijgewerkt

Lakbehandeling

Een lakbehandeling is een van de meest duurzame behandelingen die u kunt kiezen voor uw parketvloer. Het biedt een sterke beschermende laag die de vloer beschermt tegen krassen, slijtage en vuil. Een lakbehandeling geeft ook een glanzende afwerking aan uw vloer. Het nadeel van een lakbehandeling is dat het de houtnerf minder accentueert en minder natuurlijk oogt dan een oliebehandeling.

Voordelen:

 • Sterke beschermende laag tegen krassen, slijtage en vuil
 • Glanzende afwerking
 • Duurzamer dan een oliebehandeling

Nadelen:

 • Minder natuurlijke uitstraling
 • Kan de houtnerf minder accentueren
https://schuur.expert/parket-schuren-en-olien/