Accent Wonen
Image default
Woning en Tuin

5 tips voor het kiezen van plafonds

Het belang van het plafond wordt nog vaak onderschat. De plafonds in uw woning dragen bij aan de uitstraling van uw interieur. Een beschadigd of vuil plafond zal een heel andere invloed hebben op het interieur dan wanneer u een strak plafond heeft. Een plafond in  gipsplaat is misschien wel het meest gekozen plafond. Maar hier hoeft u zich niet aan te houden. U heeft keuze uit veel meer soorten plafonds. Daarom 5 tips voor het kiezen van een soort plafond en waar u op moet letten.

1. Kies uit een plafondsoort

Wilt u een nieuw plafond installeren? Dan heeft u keuze uit verschillende soorten plafonds. Vooral als u het zat bent om om de paar jaar een plafond te schilderen, dan zijn er tegenwoordig voldoende alternatieven waardoor u dit klusje kunt voorkomen.

Plafond van gipsplaat

Een gipsplaten plafond is in de meeste woningen aanwezig. Een gipsplaat dekt uw plafond goed af en zorgt voor een strak plafond. Dit is overigens wel een plafond waar u om de zoveel jaar werk aan moet verrichten. Eventuele gaten moeten gedicht worden en een schuurbeurt gevolgd door een goed lakje verf zijn aangewezen om de 5 jaar. Vaak wordt er dan gekozen voor een structuurverf om hierdoor een structuurplafond te creëren. Het voordeel is dat u wel keuze heeft in de kleur die u uw plafond wilt geven. Dit hoeft niet altijd standaard wit te zijn. U kunt ook een kleur nemen die beter aansluit bij uw interieur.

Plafond van hout

Wilt u de natuurlijke en warme uitstraling van hout terug laten komen in uw plafond? Kies dan voor een houten plafond. Vooral als u kiest voor een duurzame houtsoort, zoals massief hout, dan geeft u het plafond een luxe uitstraling. Dit kan bijvoorbeeld met eiken balken. Dit plafond staat ook schitterend in een landelijk interieur. Een plafond van hout moet wel enigszins onderhouden worden met een lak of beits. U kunt ook kiezen voor PVC lamellen. Deze zijn gemakkelijk te installeren, vergen geen enkel onderhoud (buiten misschien een eenvoudige afwasbeurt) en de lamellen zijn ook in een houtlook verkrijgbaar.

Een plafond van beton

Oudere woningen hebben vaak nog houten verdiepingsvloeren en dus ook een plafond van hout. In nieuwere woningen is meestal een betonplafond aanwezig. U kunt de betonnen uitstraling zo laten. Dit is tegenwoordig erg trendy, vooral ook omdat dit plafond uitstekend past in een industrieel interieur. U kunt dit plafond eventueel schilderen met betonverf.

Spanplafond

Wilt u een oud of beschadigd plafond wegwerken, dan hoeft dit tegenwoordig niet met gipsplaat of hout. Een plafond met een strak gespannen PVC of polyester doek op maat is al een tijdje een trend. Het doek is altijd op maat gemaakt en wordt geheel naadloos strak onder het oude plafond gespannen. U heeft de keuze in alle kleuren en zelfs motieven en u hoeft het plafond nooit meer te onderhouden. Overigens is dit wel een plafond die u niet zelf kunt aanbrengen. Dit moet u overlaten aan de experts. PVC plafonds worden geïnstalleerd bij hoge temperaturen van ongeveer 50° waarna het plafond zich bij het krimpen strak aanspant, terwijl polyester spanplafonds gewoon stevig opgespannen worden en meer mankracht vragen. Met spanplafonds zijn ook mogelijkheden om inbouwverlichting, ventilator of muziekboxen in te bouwen.

2. Plafondverlichting

Om een plafond helemaal af te maken, kunt u gebruikmaken van plafondverlichting. In een ruimte zoals een hal, een toilet of de badkamer, heeft u vooral behoefte aan functioneel licht. In dit geval kunt u kiezen voor een plafonnière. Voor plafondverlichting in de woonkamer boven bijvoorbeeld de eettafel of boven een zithoek, maakt u gebruik van een lange, vierkante of ronde plafondlamp. U heeft hierin alle vrijheid betreffende het design en de stijl. U kunt dan kiezen voor een plafondlamp die goed bij uw interieur past, zoals rustieke plafondlampen. Heeft u liever geen storende verlichting aan het plafond, dan is het mogelijk om te kiezen voor inbouwspots. Het voordeel hiervan is dat deze spots mooi in het plafond worden weggewerkt. Wel is het noodzakelijk dat u de spots in een vals plafond monteert, tenzij er bij een nieuwbouwwoning reeds ruimte is voorzien in het huidige plafond. Ze kunnen ook gemonteerd worden in spanplafonds maar daar moet op voorhand een constructie voorzien worden. Het gemakkelijkste is om te werken met GU10 inbouwspots. Hierbij kan u zelf kiezen welke spot u er in plaatst.

 

3. Plafond schilderen in natte ruimtes

Het plafond in de badkamer is altijd extra gevoelig. Het plafond staat veel bloot aan vocht en damp. Hierdoor is er een kans dat er vocht in het plafond trekt en dat er schimmel ontstaat. U krijgt dan een plafond met zwarte plekken. Moet u het plafond in uw badkamer schilderen? Kies dan altijd voor een vochtbestendige verf. Een voordeel is, dat het plafond dan ook gemakkelijk afwasbaar is. Met een speciale vochtbestendige verf is uw plafond in de badkamer optimaal beschermd tegen vocht en schimmel.

4. Maak uw plafond mooier met sierlijsten

Heeft u een groot oppervlak aan plafond, dan zou het plafond enigszins ´kaal´ kunnen overkomen. U kunt uw plafond dan verfraaien met plafondlijsten. Er zijn hier diverse mogelijkheden voor, zoals kaderlijsten waarmee u de overgangsranden tussen muur en plafond kunt wegwerken, maar ook rozetten om een centraal punt aan te geven. Een sierlijst kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals hout, piepschuim of gips. Deze sierlijsten zijn gemakkelijk aan het plafond te monteren met een kit. Heeft u een statig of monumentaal herenhuis met hoge plafonds? Dan is het zeker aan te raden om sierlijsten aan het plafond te gebruiken. Sierlijsten passen namelijk helemaal in de stijl van dit soort monumentale panden.

5. Kies de juiste verfsoort voor het plafond

Wanneer u een plafond moet schilderen, dan komt u voor de keuze te staan welk soort verf u moet gebruiken. U heeft dan de keuze uit een matte verf, zijdeglans of hoogglans. Dit is uiteraard helemaal smaakgebonden, maar de keuze van verf kan wel voor een groot deel de uitstraling van uw interieur bepalen. Voor een plafond is een matte verf aan te raden omdat hier minder fouten in opvallen. Zijdeglans en hoogglans kan, maar dan moet u zeker weten dat u een perfect glad plafond heeft. Anders vallen onregelmatigheden in het plafond snel op.