Accent Wonen
Image default
Woning en Tuin

Op zoek naar de beste zandbak voor in de tuin

Hoewel jouw idee van de beste zandbak misschien een strand op Hawaii is, kunnen de meesten van ons niet alles laten vallen en naar de andere kant van de oceaan vliegen telkens als onze tenen in het zand willen wiebelen.

Maar het goede nieuws is dat er tegenwoordig zandbakken in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn. Van een schattige kleine zandbak op knalgele poten tot een grote familie zandbak waar je misschien wel een vrachtwagen vol zand in moet gooien.

Kinderen die in het zand spelen is een fantastisch gezicht. Heb je al eens ooit de tijd genomen om naar kinderen te kijken die op het strand spelen? Het is ongelooflijk hoe ze zichzelf kunnen vermaken met graven, zoeken, onderzoeken en ontdekken. En dat is maar goed ook. Want spelen in het zand verruimt de verbeelding, nodigt uit tot samenwerking en stelt kinderen in staat hypotheses te maken en te testen. Het biedt ook een potentieel rustgevende zintuiglijke ervaring en is een uitstekende manier voor kinderen om fysieke, cognitieve en sociale vaardigheden te leren.

Grote woorden om te zeggen dat spelen in het zand meer dan leuk is.

Waarom spelen kinderen graag in een zandbak?

Omdat er geen goede of foute manier is, is spelen in zandbak een spel met een open einde. Het kind verzint het verhaal terwijl het onderzoekt en ontdekt. Kinderen hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid om hun wereld te begrijpen. Ze leren door materialen te onderzoeken en ermee om te gaan, in dit geval zand.

Kinderen leren hoe de wereld werkt door geleidelijke en herhaalde experimenten en blootstellingen. De ene les bouwt voort op de andere en kennis en begrip ontwikkelen zich en groeien.

Goed voor de ontwikkeling

Spelen in het zand bevordert ook de lichamelijke ontwikkeling. De grote spieren ontwikkelen namelijk vaardigheden terwijl ze graven en scheppen. Bovendien worden de oog-handcoördinatie en de beheersing van de kleine spieren verbeterd als ze leren spelen met speelgoed in het zand.

Sociale vaardigheden worden ook ontwikkeld wanneer kinderen met anderen in het zand spelen. Kinderen kunnen dramatisch spelen als ze koken, bouwen of graven. Als ze tijdens dit spel rollen op zich nemen, leren ze empathie en perspectief.

Gooi er wat maatbekers en lepels bij, een vergiet, wat PVC-buizen en een plastic fles met wat gaten erin, ga zitten en kijk hoe hun verbeelding hen leidt naar allerlei leerervaringen.

Helemaal zin in? Hier kun je alle soorten zandbakken kopen!