Accent Wonen
Image default
Woning en Tuin

Waarom een waterverzachter laten installeren een goed idee is

Met een waterverzachter in huis bescherm je alle systemen en toestellen in huis die water verbruiken. In deze blog lees je wat een waterverzachter of waterontharder precies is, wanneer je zo’n toestelletje nodig hebt, en hoe het precies werkt.

Wat betekent ‘waterverzachter’?

Een waterverzachter is een toestel dat je helpt de hardheid van het water in je leidingen te verminderen.

Wat is hard water? Hoe kies je de juiste waterverzachter?

Hard water is water met een hoge concentratie aan mineralen, vaak kalk of magnesium- en calciumzouten. De hardheid van water verschilt van regio tot regio. In het zuiden van Vlaanderen is het water over het algemeen een stuk harder.

Hard water kan onder meer zorgen voor kalkaanslag en problemen met je huid, haren en huishoudtoestellen. De installatie van een waterontharder zorgt voor een langere levensduur van je apparaten én is goed voor je lijf.

Weetje: Wil jij de hardheid van het water in je leidingen testen? Dat kan! De meeste apothekers hebben hardheidstests in de aanbieding. Aan de hand van de resultaten uit zo’n test kan een installateur bepalen wat voor waterverzachter je nodig hebt

Wat is het verschil tussen een waterontharder en een waterontkalker?

Dat is er niet! Een waterontharder of waterverzachter is eigenlijk hetzelfde als een waterontkalker. Een waterontkalker zal het water verzachten door kalk uit het water te verwijderen, of de structuur van de kalk veranderen zodat het water zachter wordt. 

Wat zijn de voordelen en nadelen van een waterontharder of waterverzachter? 

Is het water in je leidingen hard? Dan kan dat een paar vervelende gevolgen met zich mee brengen. Een waterverzachter installeren is dan ook een goed plan. 

Zacht water is beter voor je huid en haren 

Zacht water is letterlijk zachter voor je huid en haren. De kalk in hard water mengt zich bijvoorbeeld in de van nature aanwezige oliën in je haren en huid. Daardoor kan je huid vettig worden en je haren er futloos uitzien.  

Weetje: Een teveel aan kalk in het water kan je huid en haren zelfs irriteren

Kalk: de vijand van huishoudelijke apparaten 

Je wasmachine, vaatwasser en zelfs je verwarmingstoestellen, sanitaire voorzieningen en andere huishoudtoestellen lijden onder de aanwezigheid van kalk in hard water. Ze gaan sneller stuk, en verbruiken meer onderhouds- en antikalkproducten

Weetje: Je kunt tot wel 1 euro per persoon, per dag besparen door een waterverzachter te installeren. Dat is met 365 euro per jaar, per persoon best een grote besparing! Je verbruikt niet enkel minder onderhoudsproducten en persoonlijke verzorgingsproducten, maar bespaart ook op flessenwater. 

Zachtere was

Zacht water maakt ook je wasgoed zachter. Ruwe badhanddoeken, zelfs na een wasbeurt met wasverzachter, kunnen het gevolg zijn van een hoge hardheid van het water in je leidingen. 

Ontkalkt, drinkbaar én lekkerder water 

Het water uit je kraan wordt met een waterontharder niet enkel zachter en gezonder, maar ook nog eens lekkerder. Voor het lekkerste kraanwater kies je een waterverzachter met drinkwaterfunctie

2 fabels over waterverzachters 

Heb jij een van onderstaande argumenten tégen waterverzachters al eens gehoord? Geen zorgen, het gaat om fabeltjes! 

Onthard water is niet drinkbaar en ook nog eens erg zout 

Onthard water is wel degelijk drinkbaar. Daarnaast bevat het water dat verzacht wordt door je waterontharder precies hetzelfde zoutgehalte als daarvoor. Het natriumgehalte kan enigszins stijgen, maar het chloridegehalte blijft gelijkt. Van meer zout is er dus geen sprake! 

Weetje: Het menselijk lichaam heeft absoluut nood aan calcium, maar we nemen slechts een minuscuul aandeel op via ons drinkwater. Calcium zit bijvoorbeeld in grote dosissen in melk(producten), vis, granen en gedroogde groenten en fruit. 

Je moet enkel warm water ontharden 

Je vaatwasser, strijkijzer, wasmachine, sanitaire en verwarmingstoestellen werken inderdaad allemaal op warm water. Maar voor dat water verwarmd werd… was het koud water! En dat koud water moet nu eenmaal onthard worden voor je het opwarmt

Hoe weet je of je een waterverzachter moet aansluiten? 

Er zijn een paar duidelijke alarmsignalen waaraan je de aanwezigheid van (te) hard water kunt herkennen. 

  • Je huid is droog of net erg vet en geïrriteerd, ook al gebruik je de juiste verzorgingsproducten. 

  • Je haren zijn dof en droog, zelfs na een wasbeurt met voedende shampoo en conditioner. 

  • Je wasgoed komt ruw uit de droger, zelfs wanneer je wasverzachter gebruikt. 

  • Je huishoudelijke apparaten vragen erg veel onderhoud, gaan snel stuk of werken kort na aanschaf al niet meer naar behoren. 

  • Je water verbruikende toestellen verbruiken meer energie dan nodig. 

  • Je hebt veel last van kalkaanslag en spendeert veel geld aan antikalkproducten. 

Weetje: De meeste types waterverzachter bestaan uit een harsreservoir en een zoutreservoir. Het harsreservoir verzacht het water door kalk en zouten vast te houden. De zouttank helpt de waterontharder te herstellen wanneer het harsreservoir vol zit. 

Hoe moet je een waterverzachter onderhouden? 

Je waterontharder goed onderhouden verzekert dat die optimaal blijft functioneren. Vul periodiek het zout in het zoutreservoir aan, en vervang regelmatig de filters

Om een zo lang mogelijke levensduur van de waterverzachter te garanderen, moet je het toestel een keer per jaar desinfecteren. Daarvoor doe je best beroep op je installateur

De beste waterontharder kopen aan de meest voordelige prijs? Contacteer een installateur in jouw buurt 

Er zijn verschillende soorten wasverzachters verkrijgbaar. De beste waterverzachter is een toestel dat geschikt is voor de hardheid van jouw water. Een installateur test de hardheid van het water dat door je leidingen loopt, en bepaalt welke waterverzachter jij nodig hebt. Zo zijn een hoge waterhardheid, kalkaanslag, huidirritaties en kaduke huishoudapparaten binnen de kortste keren verleden tijd!