Accent Wonen
Image default
Woningen

Dit zijn dé 3 beste manieren om jouw dakgoot schoon te maken

Het is een klus die vaak wordt vergeten: het schoonmaken van de dakgoot. Maar het is wel heel belangrijk om te doen! Als je het schoonmaken van de dakgoot eindeloos blijft uitstellen zal de dakgoot uiteindelijk verstopt raken met bladeren, takken en ander vuil. Dit kan tot vervelende lekkages en schade aan je woning leiden. Je zult dit klusje dus toch echt moeten klaren. Maar hoe pak je dit op veilige en efficiënte manier aan? Wij geven je in dit artikel drie handige tips om de dakgoot schoon te maken.

1. Ga het dak op

De meest voor de hand liggende manier om de dakgoot schoon te maken is door simpelweg met een ladder het dak op te gaan. Je maakt de goot dan handmatig schoon. Gebruik bij het schoonmaken dakgoot een stevige ladder, werkhandschoenen en een plastic tuinschep. Pas op met een metalen schep, hier kun je de dakgoot onbedoeld mee beschadigen. Verwijder de bladeren en het vuil met de hand. Begin aan het uiteinde van de dakgoot en werk stap voor stap naar de andere kant toe. Is het ergste vuil weg, spoel de dakgoot dan nog even na met een emmer water of met de tuinslang. Veeg al het vuil dat op de grond is beland op en gooi het weg in een vuilniszak, of schep het op de composthoop.

2. Gebruik een hogedrukspuit

Het handmatig verwijderen van bladeren en ander vuil is soms niet genoeg om de dakgoot helemaal vrij te maken. Door weersomstandigheden kan klein vuil hardnekkig vast komen te zitten in de dakgoot. Je kunt dit proberen schoon te spuiten met de tuinslang. Doe dit pas nadat je het grove vuil als takken en bladeren met de hand hebt verwijderd. Is de tuinslang niet voldoende? Probeer het dan met een hogedrukspuit. Door de kracht van de waterstraal is de dakgoot binnen no-time weer stralend schoon.

3. Installeer een bladvanger

Het is meestal voldoende om de dakgoot eenmaal per jaar schoon te maken, na de herfst, als de meeste bladeren van de bomen zijn gekomen. Is jouw huis omringd met veel bomen? Dan zullen er ook extra veel bladeren in de dakgoot terecht komen. In dat geval kan het een slim idee zijn om de dakgoten zelfs tweemaal per jaar een flinke schoonmaakbeurt te geven. Een andere oplossing is het plaatsen van een bladvanger in de dakgoot of regenpijp. Deze vangt de losse boombladeren op en zorgt ervoor dat het regenwater nog goed door kan lopen.