Accent Wonen
Image default
Woontrends

Waarom is ventileren in huis zo belangrijk?

Woningen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Met name nieuwbouwwoningen worden zo gemaakt dat de warmte optimaal behouden blijft in een huis. Dat is enerzijds voordelig, maar anderzijds wordt er vaak vergeten om goed te ventileren. Dit artikel geeft antwoord op de vraag waarom ventileren zo belangrijk is in huis en hoe je voor een optimaal binnenklimaat zorgt.

Goede ventilatie is beter voor de gezondheid

Een goede ventilatie zorgt ervoor dat vocht en vuile lucht afgevoerd kan worden uit de woning. Bovendien zorgt het voor de toevoer van nieuwe, schone lucht. Dit zorgt niet alleen voor een gezond binnenklimaat maar je voorkomt hier ook vochtproblemen in huis mee. Wanneer je bijna nooit de ramen openzet in huis kan dit de veroorzaker van schimmel en huisstofmijt zijn. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoesten, vermoeidheid, benauwdheid of chronische verkoudheid. In het slechtste geval kan een slechte ventilatie leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Heb je dus last van onderliggende gezondheidsklachten zoals astma? Dan is het des te belangrijker om goed te ventileren. Een kiepraam of draai-kiepraam kan dan uitkomst bieden om de toevoer van verse lucht te waarborgen.

Gevolgen van slechte ventilatie

Wanneer je niet goed ventileert, stijgt de luchtvochtigheid in jouw woning. Vochtigheid in huis kan al snel veranderen in schimmel. Dit tast niet alleen jouw kozijnen, plafonds en muren aan, maar ook je gezondheid. Dit zie je terug in de schimmelvorming die vaak op deze plekken ontstaat. Om dit te voorkomen zijn een paar goede ramen en kozijnen essentieel. Dit zorgt ervoor dat je voldoende kunt ventileren en de luchttoevoer goed kunt reguleren. Zijn jouw kozijnen wel aan vervanging toe? Kijk dan ook eens op https://houtenkozijnonline.nl/ voor een compleet aanbod aan nieuwe houten kozijnen op maat.

Wanneer moet ik ventileren?

Ventileren kan in principe de hele dag door, maar het is vooral belangrijk om dit direct na het koken, douchen en tijdens het slapen te doen. Dit komt doordat douchen en koken vieze luchtjes veroorzaken en voor vocht in de woning zorgen. Wanneer je slaapt kan er condens ontstaan doordat je continu lucht uitademt. Zet daarom ook ’s nachts een raam open. Ook wanneer je gaat verven in huis komen er chemische dampen vrij. Deze krijg je snel uit je huis door goed te ventileren. Dit voorkomt dat jouw woning nog geruime tijd naar eten, vocht of verflucht blijft ruiken. Ook zorgt het ervoor dat vochtophoping in de keuken of badkamer geen kans krijgt. 

Kunststof en houten kozijnen: de voor- en nadelen

Veel mensen kiezen voor kunststof kozijnen omdat deze onderhoudsarm zijn. Hierdoor heb je minder omkijken naar je kozijnen en hoef je ze alleen maar af en toe schoon te maken. Houten kozijnen hebben daarentegen meer onderhoud nodig en moeten om de zoveel jaar overgeschilderd worden. Het grote voordeel van houten kozijnen is dat ze een hele natuurlijke uitstraling en een lange levensduur hebben. Waar kunststof kozijnen zo’n 25 tot 50 jaar meegaan, kan een houten kozijn (mits goed onderhouden) zeker 75 jaar meegaan. Daarbij zijn houten kozijnen ook van nature zeer isolerend. Dit zorgt dus voor een lagere energierekening. Ongeacht welk type kozijn je kiest, kijk altijd goed naar hoeveel onderhoud je eraan wilt hebben en welk materiaal het beste bij jouw woning past.