Accent Wonen
Image default
Lampen en verlichting

Een korte geschiedenis van de neonlamp

De neonlamp, in 1910 uitgevonden door de Franse ingenieur Georges Claude, is een gasontladingslamp die elektriciteit gebruikt om neongas te prikkelen, waardoor het een mooi, helder licht uitstraalt. Neonlampen werden oorspronkelijk gebruikt voor reclameborden, maar sindsdien zijn ze populair geworden als bron van decoratieve verlichting. Hier volgt een korte geschiedenis van de neonlamp en hoe die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

 

De oorsprong van de neonlamp

 

Georges Claude ontwikkelde de eerste neonlamp in 1910. Hij werd geïnspireerd door een eerdere uitvinding, de Geisslerbuis, die elektriciteit gebruikte om licht te produceren. Claude zag mogelijkheden om deze technologie te gebruiken voor decoratieve verlichting, en hij ging op zoek naar een efficiëntere versie van de Geissler buis. Na enkele jaren experimenteren slaagde hij er uiteindelijk in een buis te maken die minder stroom verbruikte en langer meeging dan zijn voorganger. Hij patenteerde zijn uitvinding in 1915 en begon al snel met de massaproductie van neonlampen voor gebruik in reclameborden.

 

De evolutie van de neonlamp

 

Neonlampen werden snel populair voor gebruik in reclameborden en displays. Ze waren vooral populair in Amerika in de jaren 1920 en 1930, toen ze vaak werden gebruikt om reclame te maken voor producten als sigaretten en auto’s. In de jaren veertig begonnen kunstenaars te experimenteren met het gebruik van neonlampen voor decoratieve doeleinden, en tegen de jaren vijftig werden neonlampen gebruikt in de meest uiteenlopende omgevingen, van nachtclubs tot kantoorgebouwen. Tegenwoordig worden neonlampen nog steeds veel gebruikt in zowel commerciële als residentiële omgevingen. Hoewel ze niet meer zo populair zijn als vroeger, worden ze nog steeds gewaardeerd om hun schoonheid en uniciteit. tegenwoordig bestel je neon lampen eenvoudig online bij The Neon Company.

Neonlampen zijn een van die dingen die je misschien voor lief neemt; ze bestaan al zo lang dat het lijkt alsof ze altijd deel hebben uitgemaakt van ons landschap. Maar de waarheid is dat ze een relatief recente uitvinding zijn met een fascinerende geschiedenis. Als je de volgende keer een neonbord of decoratieve neolamp ziet, neem dan even de tijd om te waarderen wat er allemaal bij het ontstaan ervan komt kijken!