Accent Wonen
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe bestrijden aaltjes de larven (engerlingen) van o.a. meikevers

Aaltjes zijn de natuurlijke biologische vijand van veel plagen waaronder engerlingen. Hoe deze aaltjes werken en hoe ze moeten worden toegepast lees je in dit blog.

Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om engerlingen in je tuin te bestrijden, dan zijn nematoden misschien het antwoord. Deze kleine beestjes zijn eigenlijk nuttige roofdieren van engerlingen en kunnen helpen hun populatie onder controle te houden. In deze blogpost verkennen we de wetenschap achter de werking van nematoden en hoe je ze in je eigen tuin kunt toepassen.

Begrijp de wetenschap van aaltjes

Een nematode is een kleine, niet gesegmenteerde worm die wordt ingedeeld onder het phylum Nematoda. Er zijn meer dan 25.000 verschillende soorten nematoden, en ze komen voor in bijna elk milieu op aarde, van zee- tot zoetwater- tot landhabitats. Veel aaltjes leven vrij, maar sommige zijn parasitair en kunnen ziekten veroorzaken bij planten en dieren.

Wat zijn larven?

Larven zijn het larvale stadium van bepaalde insecten, zoals kevers en vliegen een bekende keversoort is de meikever, deze kan veel schade veroorzaken. Ze zijn meestal wit of bleek van kleur en hebben een cilindervormig lichaam zonder poten, dit zijn de in de volksmond engerlingen. Deze Larven voeden zich met plantenwortels en organisch materiaal in de bodem, waardoor tuinen en gazons schade ondervinden.

Aaltjes tegen engerlingen

Aaltjes zijn de natuurlijke bestrijder van engerlingen, en ze kunnen zeer effectief zijn bij het bestrijden van de populaties engerlingen. Wanneer ze op de bodem worden toegepast, zullen aaltjes engerlingen opzoeken en parasiteren, waardoor ze stoppen met eten en uiteindelijk sterven.

Verschillende soorten nuttige aaltjes

Er zijn verschillende soorten aaltjes die gebruikt kunnen worden voor de bestrijding van engerlingen, maar de meest voorkomende en effectieve is Steinernema feltiae. Deze soort komt oorspronkelijk uit Europa, maar is in veel andere delen van de wereld geïntroduceerd voor biologische bestrijding.

Steinernema feltiae

S. feltiae is een bijzonder vraatzuchtig roofdier van engerlingen, dat in korte tijd grote aantallen kan doden. Het is echter belangrijk op te merken dat deze soort geen onderscheid maakt tussen verschillende soorten engerlingen – dus als je nuttige insecten in je bodem hebt leven (zoals regenwormen), kunnen die ook gedood worden door S. feltiae nematoden.

Preventieve maatregelen

Nematoden zijn niet alleen effectief in het doden van bestaande engerlingen, maar kunnen ook worden gebruikt als preventieve maatregel tegen toekomstige aantastingen. Als je regelmatig (maandelijks of driemaandelijks) nematoden op je grond aanbrengt, zullen ze een “barrière” opwerpen die voorkomt dat engerlingen zich überhaupt in je tuin vestigen.

Dit komt omdat S. feltiae nematoden lange tijd in de grond kunnen overleven, en ze zullen blijven zoeken naar en doden van alle engerlingen die zich in je tuinbedden proberen te vestigen. Als extra bonus beschermt deze barrière je planten ook tegen andere soorten bodemplagen, zoals wortelknobbelaaltjes (een andere soort parasitaire worm).

Hoe aaltjes toepassen in je tuin.

Het voorbereiden van de grond is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de nematoden effectief zullen zijn in het bestrijden van engerlingen. Het eerste wat je moet doen is de grond losmaken rond het gebied waar je de nematoden gaat aanbrengen. Dit zal hen helpen in de grond door te dringen en de engerlingen te bereiken. Je moet er ook voor zorgen dat de grond vochtig is, want dat helpt ze om te overleven en zich voort te planten als ze eenmaal in de grond zitten.
Het aanbrengen van de aaltjes.

Hoe breng je aaltjes aan in de tuin?

Er zijn twee belangrijke manieren om nematoden in je tuin aan te brengen – met een sproeier of door ze met water te mengen en direct op de grond te gieten. Als je een sproeier gebruikt, is het belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig te volgen, want verschillende merken hebben verschillende toepassingsdoses. Als je aaltjes gemengd met water toepast, is het belangrijk dat ze gelijkmatig worden verdeeld over het gebied dat je behandelt.

Onderhoud

Als je eenmaal nematoden in je tuin hebt toegepast, zijn er een paar dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn. Allereerst moet je de grond vochtig houden – hetzij door regelmatig water te geven, hetzij door flink te mulchen. Je moet ook voorkomen dat je chemicaliën op je planten gebruikt, want dat kan de nuttige aaltjes doden. Ten slotte, als je merkt dat er nog steeds engerlingen in je tuin aanwezig zijn na het toepassen van nematoden, is het mogelijk dat ze al in grote aantallen aanwezig waren voordat je ze behandelde – in dat geval moet je de behandeling misschien na een paar weken herhalen.