Accent Wonen
Image default
Verhuizen

Wat moet u regelen bij het emigreren?

Bent u van plan om ooit of binnenkort te emigreren naar het buitenland? Hier zal vast meer bij komen kijken dan dat u denkt… Ondanks dat het erg leuk en spannend kan zijn, is het erg belangrijk dat u zorgvuldig te werk gaat bij het regelen van uw vertrek. Er komt best een hoop kijken wanneer u als Nederlander naar een ander land verhuist. Voor sommige zaken kunt u bij de Nederlandse overheid terecht, maar daarnaast er zijn ook een hoop zaken die u al voor vertrek afgerond moet hebben en in het buitenland opnieuw zult moeten opstarten. Hieronder leest u de belangrijkste kwesties op en rij en hoe u hiermee om moet gaan.

De ambassade

In eerste instantie is het de beste tip om contact op te nemen met de betreffende ambassade. Voordat u zich de weg kwijt zoekt op internet kan de betreffende ambassade u tips en tricks geven over wat u van tevoren al kan regelen en waar u op kunt rekenen in de aankomende weken (of wellicht maanden). Daarnaast is de ambassade natuurlijk op de hoogte van alle bijzonderheden die ter sprake zijn in het land waar u heen zou willen.

Visum nodig?

Eén van de dingen die een ambassade van een land u kunt vertellen is of u in het gewenste land een Visum nodig heeft. Een visum is een sticker of stempel dat wordt uitgegeven door de overheid een land waarmee u toestemming krijgt voor toegang tot dat land. Voor de landen binnen de EU of het Schengengebied geldt dat u geen visum nodig heeft, zo geldt dit ook voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Voor overige landen buiten Europa heeft u wellicht een visum nodig, dus vergeet dit niet te checken. Een visum vraagt u aan bij de ambassade van het land waar u naartoe reist. 

Zorgverzekeringen

Zorgverzekeringen is iets wat zeker niet vergeten mag worden wanneer u naar het buitenland verhuist. In sommige situaties hebben u en/of uw gezinsleden in uw nieuwe woonland recht op medische zorg op kosten van Nederland. Het gaat hierbij om de verdragslanden. Verhuist u naar een land waarmee Nederland geen verdrag heeft gesloten? Dan zult u in uw nieuwe land zelf een zorgverzekering afsluiten.

Geldigheden checken

Ook in het buitenland werken landen met geldigheden van bepaalde documenten. Documenten waarvan u zeker niet wilt dat ze verlopen zijn bijvoorbeeld uw paspoort of ID-kaart en uw rijbewijs. Check daarom eerst of u met een Nederlandse ID-kaart naar uw nieuwe woonland kunt reizen. Als dat niet kan, heeft u een paspoort nodig die u moet aanvragen bij uw huidige gemeente. Let daarnaast op of uw rijbewijs nog lang genoeg geldig is. Binnen de EU kunt u met uw Nederlandse rijbewijs blijven rijden zolang dat geldig is. Buiten de EU zijn er een aantal landen waar u in bezit moet zijn van een rijbewijs uit het betreffende land. 

De auto

Bedenk wat u doet met uw auto… Neemt u deze mee of verkoopt u deze? Wanneer u uw auto meeneemt naar uw nieuwe thuis is het belangrijk om deze aan te melden voor uitvoer bij de RDW. Neemt u de auto niet mee en blijft deze voor langere tijd ergens staan in Nederland? Vraag dan een schorsing van uw auto aan bij de RDW.

U moet bij Waaijenberg zijn voor verhuizingen naar Spanje.