Accent Wonen
Image default
Vloeren

Waarop te letten bij infrezen groeven voor vloerverwarming.

Waarop te letten bij het infrezen van vloerverwarming en het grote voordeel ervan.

Het voordeel van frezen is dat je, in tegenstelling tot nat bouwen, niet te maken hebt met lange droogtijden. Daarnaast verlies je met dit f geen bouwhoogte.

De vloeren kunnen meestal in een dag of enkele dagen worden gefreesd. De leidingen worden in de bestaande vloer gelegd waarop de houten of natuurstenen vloer gelegd kan worden. De stofvrije freesmachine maakt het een “schone” manier van werken.

Frezen kan in veel verschillende vloersoorten:

  • Zandcement; minimale dikte moet ongeveer 3 cm zijn anhydriet; minimale dikte moet ca. 3 cm
  • Estric vloeren; zoals Knauf Brio, Fermacell (zorg ervoor dat eventuele schroeven vooraf zijn verwijderd)
  • Decoratieve grindvloer
  • Betonnen ondervloer; let op hiervoor is vaak een sterkere freesmachine nodig
  • Bestaande tegelvloeren; het hangt ervan af hoe stevig en stevig de tegels zijn. Deze kunnen los trillen of breken bij het frezen. Als dit het geval is, moeten ze worden verwijderd en eventueel geëgaliseerd.

Waar wordt er gefreesd?

Frezen wordt vaak toegepast in bestaande woningen, waar al een goede afwerkvloer aanwezig is. Daarnaast wordt vloerverwarming met een gefreesde vloer vaak toegepast wanneer de vloer niet veel verhoogd kan worden i.v.m. deuren en verbindingen met andere verdiepingen en de trap.

Hoe werkt een gefreesde vloerverwarming?

De dekvloer is onderverdeeld in een aantal ‘groepen’ die nodig zijn voor verwarming. Gemiddeld wordt er zo’n 8-10m2 per groep gebruikt voor verwarming. Door middel van een stofarme freesmachine worden sleuven geslepen in een zogenaamd slakkenpatroon, waarbij een warm water (aanvoerleiding) naast een koud water (retourleiding) wordt geplaatst. Hierdoor ontstaat een optimale warmteverdeling.

Bij hoofdverwarming worden de leidingen op een afstand van circa 10 cm van elkaar geplaatst. Elke “groep” (een aantal m2 of specifieke ruimte) is aangesloten op een zogenaamd verdeelstation, dat is aangesloten op één van de besturingssystemen. Het verdeelstation zorgt voor de doorvoer van warm water door de leidingen in de vloer. Bij het verdeelstation kun je vaak de watertemperatuur instellen die door de leidingen gaat, zodat er nooit te heet water doorheen gaat.

Laat u adviseren bij een vloerverwarming onder een natuursteen of keramische parket vloer. Denk hierbij aan een gerenomeerd bedrijf zoals Keramisch Parket. Zij hebben ook een grote showroom waarin het principe wordt uitgelegd.

 

https://keramischparket.nl