Accent Wonen
Image default
Woningen

Overbieden in deze huizenmarkt

Op de huidige huizenmarkt zal het bedrag dat je moet overbieden minder worden dan in 2021. Overbieden op een huis in deze tijden kan afwijken als de verkoopstrategie anders is. Lees alles over de consequenties van de huidige huizenmarkt. Wel even in afwachting van verdere ontwikkelingen van de inflatie. Sinds 11 mei 2022 heb ze ook in Utrecht geen € 100.000,- nodig om te overbieden. Huizenkopers die in 2021 en begin 2022 meer dan € 50.000,- hoger hebben geboden zullen dit geld zien wegsmelten.

Voorbeeld van hoger bieden huidige woningmarkt

Hier een voorbeeld van bieden in de huidige verkopersmarkt. Verkopend makelaar spreekt met de verkoper af om het huis hoger aan te prijzen gezien de omstandigheden op de woningmarkt. Dat wil dus zeggen dat het huis hoger te koop komt te staan dan de taxatiewaarde.

 Je moet weten dat elke euro die jij bied boven de taxatiewaarde (marktwaarde)  je zelf moet inleggen aan spaargeld. Dus als de vraagprijs € 520.000,-, bedraagt en de taxatie € 475.000,- bedraagt dan betekent dat, dat jij € 45.000,- aan eigen geld moet meenemen. Zo zit de huizenmarkt in elkaar op dit moment. Maar langzaam komt er lucht in de woningmarkt. Let op, journalisten zullen hier uitgebreid programma’s over maken. De huizenmarkt die afbrokkelde in 2022. We hadden het kunnen weten. Laat je niet van de wijs brengen. De cijfers van Lexwonen zijn gebaseerd op eigen aankopen en hypotheken. Bijna nergens in Nederland hoef je meer te bieden dan € 30.000,- boven de vraagprijs. De huizenmarkt is gewijzigd.

Huidige woningmarkt dwingt je goed te inventariseren

Verstoorde woningmarkt dwing jou goed te inventariseren

Dus overbieden huis kan pas als je weet hoeveel spaargeld je hebt, de overwaarde weet van je huidige woning en als je de taxatiewaarde hebt van het aan te kopen huis.

Hoe weet ik de taxatiewaarde in deze huizenmarkt

Het is verstandig om iemand in te schakelen die kennis heeft van de woningmarkt en hypotheken. Lexwonen is erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur. Hij weet binnen één uur indicatief wat je zou moeten bieden. Als je niet wil overbieden blijf dan zitten waar je nu woont. In een verkopersmarkt zoals nu slaan bij veel mensen de stoppen door, lees maar.

Heb in 2014 met verlies verkocht?

In heel Nederland moet jij overbieden op een woning. Ik begrijp het dat als jij in 2012 je woning met verlies heb moeten verkopen dat je nu niet staat te springen om op een of andere woning een hoger bod te plaatsen. Huizenmarkt was toen anders. Teun en Rinie overkwam dit in 2012, huren nu voor € 1200,- per maand een woning in Veenendaal. Door de lage hypotheekrente kunnen ze terug naar € 890,- netto per maand.

Wekelijks bellen talloze huizenzoekers, dus niet eens potentiële klanten, die verontwaardigd zijn en ons vragen of € 75.000,- overbieden op een huis normaal is gezien de huidige ontwikkeling op de woningmarkt. Als ik dat bevestig zijn de huizenzoekers niet blij met ons.

Hoeveel hoger bieden als vraagprijs te hoog is

Stel dat de marktwaarde van een woning € 550.000,- bedraagt. De vraagprijs van die woning bedraagt € 600.000,-. Hoeveel moet je dan hoger bieden als de vraagprijs? Een lager bod uitbrengen kan maar dan weet je zeker dat je de woning niet zal krijgen gezien de problemen op de huidige woningmarkt. Verkopers profiteren van de huidige situatie.  Helaas zal je moeten overbieden op dat huis. Een bod van € 635.000,- is redelijk in de regio van, Rhenen, Veenendaal, Ede en Amersfoort in deze omstandigheden. Uiteraard is het ook afhankelijk van de staat van onderhoud van de woning. In dit geval bied jij dus € 35.000,- hoger dan de vraagprijs. Hiermee is niet gezegd dat je de woning hebt.

Helaas zijn er ook kopers die zo maar een bod doen en maar hopen dat ze een deal hebben. Een ding weet je zeker. Heb je een deal dan weet je ook dat je teveel geld hebt betaald voor het huis. Koopjes zijn er niet bij sinds 2020. Vanaf 2022 wordt het wel wat makkelijker om te kopen. Je zal wel hoger moeten bieden maar niet te veel.

Maximale lening is 100% taxatiewaarde

Maximale hypotheek 100% marktwaarde

Als jij zo maar boven de vraagprijs bied dan red je het meestal niet gezien de huidige situatie op de huizenmarkt. Vaak zijn het kopers met hogere inkomens maar met te weinig eigen geld of overwaarde. Ze vergeten dat hun maximale lening nooit meer dan 100% van de taxatiewaarde mag zijn, ook wel de marktwaarde genoemd. Omdat de huidige woningmarkt kopers dwingt hoger te bieden gaat het grandioos fout.

Dat betekent in sommige situaties dat kopers soms wel € 150.000 eigen geld moeten meenemen omdat ze te veel hebben overboden. Alles wat je boven de marktwaarde biedt betekent zelf aan eigen geld meenemen.

Overbieden op een huis is een vak in deze tijd van crisis op de woningmarkt. Hoeveel je moet overbieden is de meest gestelde vraag van nu. Helaas is dit in elke regio wekelijks anders maar minder dan februari 2022. Een mooi voorbeeld is het bod op een woning in Veenendaal Oost. Bod van € 55.000,- hoger werd aanvaard door de koper.

In diezelfde straat stond nog één woning te koop, deze werd met € 95.000,- overboden.  Klant heeft het huis niet gekregen. De huizenmarkt kan lokaal binnen 1 week drastisch wijzigen. De huizenmarkt is zo drastisch gewijzigd zodat woningruil plotseling interessant is geworden.

Locatie, vraag en aanbod bepalen het overbieden

Het is de huizenmarkt die bepaald welke bod je moet neerleggen. Het is niet de verkoper die bepaald wat hij ontvangt voor zijn huis. De meeste huizen worden nu verkocht met een bieden vanaf prijs . Iedereen bied over elkaar heen. In 2023 verwacht ik een iets andere huizenmarkt. De oorlog van Oekraïne zal de inflatie omhoog stuwen zodat je minder kan lenen.

Het beste bod is afhankelijk van de ontbindende voorwaarden, de locatie en of er nog meerdere huizen te koop staan in de omliggende straten.

Huis gezien, hoeveel nu hoger bieden

Je hebt een woning gezien maar hoeveel hoger bieden? Neem contact op met Lexwonen:  06-83944458. Op basis van no cure no pay vertelt hij jou alles over hoger bod en de taxatiewaarde van je droomhuis in deze moeilijke woningmarkt.

Overbieden huis via lexwonen geeft meer vertrouwen aan de verkopend makelaar en de verkoper. Verkoper weet dat er een vakman een berekening heeft gemaakt zodat de kans op een afwijzing nihil is.

Overbieden huis zonder overwaarde?

Er zijn een paar andere mogelijkheden als je te weinig eigen geld of overwaarde hebt.  Lees hieronder de mogelijkheden:

  • Samen met ouders een huis kopen
  • Hypotheek met broer of zus
  • Schenking van ouders of anderen
  • Huis kopen met vrienden
  • Ouderlijk huis kopen

Hypotheek met 4 personen betekent meer geld

Woning kopen via Lexwonen met maximaal 4 aanvragers kan. Omdat er veel boven de vraagprijs wordt geboden regelen wij bijna elke dag een hypotheek met 4 aanvragers.

Wil jij met 4 aanvragers een woning kopen en moeten er woningen verkocht worden? Weet wel dat je slechts op 1 huis een overbruggingshypotheek krijgt. Dat betekent vaak dat je eerst een huis moet verkopen als de nieuwe hypotheek niet past.

Overbieden huis gaat makkelijker als je met 4 personen een bod uit brengt, al helemaal in deze verstoorde situatie op de huizenmarkt . Hoeveel je dan kan overbieden? Met vier personen kan je meer bieden. Ook is het mogelijk om je overwaarde te herinvesteren met meerdere personen voor aankoop tweede huis.

Wil jij weten hoeveel je kan overbieden? Neem contact met ons op.

Overbieden met broer of zus

Hoeveel overbieden  met broer of zus in een onbetrouwbare woningmarkt.

Een huis kopen met je broer, zus of andere familieleden? Het is belangrijk dat je vooraf alles weet in verband met erfrecht en schenkbelasting. Het kopen met je broer of zus betekent dat het makkelijker gaat met hoger bod uitbrengen in een huizenmarktperiode waar alles vast zit.

Lexwonen zal jullie begeleiden vanaf de aankoop tot aan de notaris. Overbieden huis is meer dan een hypotheek aanvragen.

De notaris is de enige die zaken kan beschrijven i.v.m. overbieden en andere zaken.