Accent Wonen
Image default
Decoratie en accessoires

3 voordelen van 3d printen

3D-printen is het proces waarbij 3-dimensionale objecten worden vervaardigd op basis van een computerbestand, waarbij het onderdeel wordt opgebouwd door laag per laag materiaal toe te voegen. Vandaag de dag omarmen steeds meer bedrijven in allerlei sectoren het 3D-printingproces, omdat het veel significante voordelen biedt.

1. Snelheid

Een van de grootste voordelen van 3D printen is Rapid Prototyping. Rapid prototyping is de mogelijkheid om een op maat gemaakt onderdeel in zo weinig mogelijk tijd te ontwerpen, te vervaardigen en te testen. Ook kan, indien nodig, het ontwerp worden aangepast zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid van het fabricageproces.

Voordat de 3D-printindustrie tot bloei kwam, duurde het weken om een prototype te vervaardigen. Telkens wanneer een wijziging werd aangebracht, kwamen daar nog eens enkele weken bij. Als de verzendtijd wordt meegerekend, kan het volledig ontwikkelen van een product van begin tot eind gemakkelijk een jaar duren.

Met de 3D-printtechnieken van tegenwoordig kan dit allemaal binnen een paar dagen (en soms zelfs nog sneller).

Voor kleine bedrijven of zelfs particulieren is dit verschil aanzienlijk.  De vrijheid en creativiteit die 3D-printen mogelijk maakt, betekent dat bijna alles kan worden gemaakt zonder dat er magazijnen vol dure machines nodig zijn. Er zijn geen lange doorlooptijden die gewoonlijk gepaard gaan met het uitbesteden van complexe fabricageprojecten. Het betekent vrijheid van de beperkingen van minimale orders, dat onderdelen en producten kunnen worden gemaakt en aangepast met gemak.

2. Kostprijs

Voor kleine productieseries en toepassingen is 3D printen het meest kosteneffectieve productieproces. Traditionele prototyping methodes zoals CNC machinale bewerking en spuitgieten vereisen een groot aantal dure machines plus ze hebben veel hogere arbeidskosten omdat ze ervaren machineoperators en technici vereisen om ze te bedienen.

3. Flexibiliteit

Een ander groot voordeel van 3D printen is dat een bepaalde printer bijna alles kan maken wat binnen zijn bouwvolume past. Bij traditionele fabricageprocessen moet voor elk nieuw onderdeel of voor elke wijziging in het ontwerp een nieuw gereedschap, een nieuwe mal, een nieuwe worden gemaakt om het nieuwe onderdeel te maken.

Bij 3D-printen wordt het ontwerp ingevoerd in de software, worden de benodigde dragers toegevoegd en vervolgens geprint met weinig of geen verandering in de fysieke machines of apparatuur.