Accent Wonen
Image default
Huiseigenaren

Zo is het prettig wonen in een ouder huis

Oudere huizen hebben vaak veel charme die moderne of nieuwbouwwoningen helaas vaak niet meer hebben. Nieuwe huizen worden vooral gebouwd met het oog op functionaliteit, terwijl oudere huizen vaak nog karakteristieke elementen hebben die doen denken aan vervlogen tijden. In een oud huis kun je dan ook heerlijk wonen maar het heeft ook onderhoud nodig. Het is belangrijk om op tijd reparaties en onderhoud uit te voeren om later dure reparaties te voorkomen. Gebruik de volgende tips om prettig te blijven wonen in een ouder huis.

Hier let je op bij het kopen van een ouder huis

Allereerst zijn er een aantal punten om op te letten wanneer je een ouder huis wilt gaan kopen. Zo is het goed om te weten dat huizen die voor de jaren ’70 zijn gebouwd, vaak nog een houten ondervloer en een kruipruimte hebben. Dat is niet bevorderlijk voor de isolatie van je woning en het is ook moeilijk om bijvoorbeeld vloerverwarming aan te leggen. Dat kan flink hogere energiekosten met zich meebrengen.

Ook de riolering is belangrijk om te controleren. Een oud huis kan nog asbestpijpen hebben en het verwijderen daarvan is behoorlijk duur. Dat is natuurlijk geen probleem wanneer deze leidingen nog in goede staat verkeren maar laat dit altijd controleren voordat je een bod uitbrengt.

Tot slot is het belangrijk om het dak goed te laten controleren. Een lekkage aan het dak kan grote gevolgen hebben voor de integriteit van de structuur van de woning. Balken kunnen kromtrekken, isolatie kan gaan schimmelen of rotten en plafonds kunnen aangetast worden. check niet alleen de pannen maar ook of het daklood nog netjes aansluit.

Onderhoud van een ouder huis

Met name in grote steden als Den Haag of Breda staan nog veel oude huizen, die soms nog voor de oorlog gebouwd zijn. Daarbij zijn vooral de leidingen belangrijk om te controleren. Een ontstopping in Den Haag of Breda kan prijzig zijn en in het slechtste geval moet zelfs het hele leidingsysteem vervangen worden. Laat de leidingen daarom jaarlijks nakijken en laat op tijd reparaties uitvoeren om je riolering en andere leidingen in goede conditie te houden.