Accent Wonen
Image default
Woning huren

Huurrecht advocaat inschakelen?

Het huurrecht is een vrij breed rechtsgebied waar bijna iedereen mee te maken heeft. Het huren en verhuren woningen, winkels en kantoren valt allemaal onder het huurrecht. Maar ook het huren en verhuren van fietsen, auto’s, boten en vakantiehuizen.

De huurwetgeving is min of meer ingedeeld in een algemeen deel dat relevant is op alle huur, een gedeelte dat specifiek aan de orde is op de huur van woonruimte en een gedeelte dat specifiek aan de orde is op de huur van bedrijfsruimte. Er geldt een uitgebreide wettelijke regeling voor de huur van onder meer horeca en winkels. Voor overige bedrijfsruimte zoals loodsen, kantoorruimte etc. gelden deze regels niet.

Bij de huur van woonruimte moet onderscheid gemaakt worden tussen woonruimte met een geliberaliseerde huurprijs (“vrije sector woning”) en woonruimte met een niet-geliberaliseerde huurprijs (“sociale huurwoning”). Voor sociale huurwoningen gelden namelijk strenge regels van huurprijs- en huurbescherming. Voor huizen in de vrije sector gelden alleen de huurbeschermingsbepalingen.  

In de wetgeving van het huurrecht staan veel verplichtingen opgenomen. De partijen moeten zich hieraan houden en mogen daar niet van afwijken. Mochten de partijen zelf toch iets anders afspreken, dan gelden deze afspraken niet. De inhoud van de huurovereenkomst  bepaald of het huurrecht ook daadwerkelijk van toepassing is. Mocht een huurovereenkomst voldoen aan de wettelijke definitie van huur, dan is het huurrecht van toepassing, ongeacht het “label” die partijen op de huurovereenkomst hebben geplakt. 

Wat kan een huurrecht advocaat voor u betekenen?

Of het nu gaat om woonruimte of om bedrijfsruimte, het procederen en adviseren over huur is werk voor gespecialiseerde huurrecht advocaten. De wettelijke regelingen zijn vrij gecompliceerd en fouten zijn dan ook vlug gemaakt. De juridische gevolgen daarvan zijn meestal ingrijpend.

De huurrecht advocaten van Advocatenkantoren.nl zijn gespecialiseerd in het zowel huurrecht woonruimte als huur bedrijfsruimte. Onderwerpen waarvoor u bij Advocatenkantoren.nl aan het juiste adres bent, zijn onder andere

  • juridisch advies over en het opstellen van huurovereenkomsten 

  • juridisch advies en geschillen over onderhoud en renovatie van de huurwoning

  • ontbinding en ontruiming

  • opzegging van de huurovereenkomst 

  • huurprijswijzigingen en geschillen daarover

  • gebrekenregeling 

  • indeplaatsstelling 

  • oplevering en einde van de huurovereenkomst

https://advocatenkantoren.nl