Accent Wonen
Image default
Woningen

Het verkopen van een huis aan zakelijke partijen neemt fors toe in Rotterdam

De ontwikkelingen in de provincies, dus het gebied buiten de randstad, houden in dat het ooit zo rustige landschap niet geliefd was bij zowel mensen uit de grote steden alsmede zakelijke kopers. De gebieden buiten de randstad zijn minder geliefd, mede door het ontbreken van voldoende groei in bevolking en het ontbreken van van een grote en brede afzetmarkt. Het is echter zo dat dit niet meer het geval is. Graag leggen wij u uit hoe wij dit vanuit de rol als zakelijke huizen opkoper in Rotterdam en omgeving ‘Sons Real Estate‘ ervaren en graag met u delen.

In Nederland is eenvoudigweg weinig ruimte beschikbaar om enerzijds nieuwbouwwijken te bouwen en anderzijds is de randstad al erg volgebouwd. Er zal dus steeds meer interesse komen door onder andere zakelijke kopers uit de randstad. Waar zakelijke kopers, voornamelijk bestaande uit beleggers, reeds jaren actief zijn in de grote steden, zijn momenteel de omliggende plaatsen en dorpen aan de beurt. Hier speelt ook mee dat er in veel grote steden steeds meer sprake is van een opkoopbescherming. De zakelijke opkopers zijn als een olievlek bezig in ons kikkerland en verleggen de aandacht om meerdere redenen richting de noordelijke, oosterlijke en zuiderlijke provincies. Denk hierbij aan Groningen, Brabant en Gelderland waar beleggers steeds eenvoudiger hun beleggingspanden verhuren.

In Rotterdam is er wel sprake van opkoopbescherming in veel wijken en deelgemeenten. Dit houdt in dat een niet-verhuurde woning niet zomaar meer kan worden omgezet in een verhuurde woning. Woningeigenaren die in een deelgemeente of wijk wonen waar sprake is van opkoopbescherming, hebben hierdoor niet de mogelijkheid om te verkopen aan een zakelijke partij. Er zijn uiteraard uitzonderingen, maar wat je vaak zag dat er woningen aan tal van studenten wordt verhuurd, is door de opkoopbescherming vaak niet mogelijk meer. Soms is het echter wel mogelijk om de woning te verhuren aan losse huurders, dus mensen die een huis huren in de particuliere sector.

Een ontwikkeling is dat de prijzen van huizen in de grote gemeenten, fors zijn gestegen. De prijzen stegen de woningprijzen, door meerdere factoren, maar vooral de bereidheid van beleggers om over te bieden. Dit fenomeen is er nog steeds, maar door economische en politieke ontwikkelingen is dit vrijwel verdwenen. Een voordeel voor veel starters, is dus dat men weer een huis kan kopen zonder te hoeven overbieden. Anderzijds zijn de rentes dermate sterk gestegen, dat men wel diep in de buidel moet tasten en dus een hoge maandelijke premie dient aan te gaan alvorens men zich woningeigenaar kan noemen.

https://sonsrealestate.nl/huis-verkopen-rotterdam/